6 min. čitanja

Imamo fotografije koje dokazuju da Pero Vićan i načelnik Knežić lažu: Zid u Slanom kojeg je izgradio u moru, prije nije postojao!

Imamo fotografije koje dokazuju da Pero Vićan i načelnik Knežić lažu: Zid u Slanom kojeg je izgradio u moru, prije nije postojao!

SLANO - Zbog ograde u moru ispred hotela Admiral u Slanom kod Dubrovnika pravnoj osobi Ministarstvo mora ispisat će visoku kaznu koja doseže 130 tisuća eura, ili po starom do milijun kuna, a neće lišo proći ni odgovorna osoba koja će također platiti najmanje dvije, a najviše šest tisuća eura. A odgovorna osoba, predsjednik uprave hotela Admiral u Slanom Pero Vićan, pokušao se opravdati time da je ograda baš na ovom mjestu bila i 1973. godine. No mi smo u posjedu fotografija koje dokazuju da ovaj čovjek laže.

Naime, Pero Vićan je u emisiji na DuTV tvrdio da je taj zid tu već 50 godina, a onda je isto napravio načelnik općine Dubrovačko Primorje Nikola Knežić na dnevnik.hr, gdje tvrdi da je taj zid tu otkad se rodio.

Fotografije iz vremena gradnje hotela

Morski HR u posjedu je fotografija iz 2005. godine, kad se ovaj hotelski kompleks gradio i ograde kojom je vlasnik hotela okupirao hrvatski teritorij i držao ga pod okupacijom niz godina, tada tamo nije bilo!

S obzirom da je Knežić ipak nešto stariji od punoljetnosti, dolazimo do zaključka i da načelnik općine ili laže ili ima slabo pamćenje.

Da budemo precizni, fotografije kojih smo u posjedu nastale su 12. svibnja 2005. godine. Fotografije su nastale s brda na drugom kraju uvale, ali dovoljno se jasno vidi da tu zida NEMA.

Foto: Google Maps / Screenshot

Za one koji nisu upućeni u dubrovačke političke (ne)prilike, dodajmo kako je Nikola Knežić HDZ-ov kadar koji je radi uspostavljanja većine u Općinskom vijeću Dubrovačkog primorja ovih dana najavio mogućnost suradnje između HDZ-a i Dubrovačkog demokratskog sabora (DDS-a), Pere Vićana. Je li u suradnju uračunata i kolektivna amnezija, nije nam poznato, no srećom, fotografije ne lažu!

Fotografija nastala 12. svibnja 2005. potvrđuje da spornog zida u moru nema, ali pokazuje već i nasip gdje su kasnije izgrađeni sportski tereni, pomoćni objekti i bazen na nekadašnjoj morskoj uvali...

"Nije sporna samo ograda, već je i pomorsko dobro debelo u kopnu!"

Da je tome tako, potvrdio nam je i profesor Igor Legaz koji je detaljnije istražio ovaj slučaj, koji ide dotle i da je granica pomorskog dobra zapravo debelo na kopnu, zbog nasipanja mora, a na nasipu se danas nalaze sportski tereni i bazen koji su, prema tumačenju prof. Legaza, u naravi pomorsko dobro, a onda i prema novom Zakonu o pomorskom dobru i morskim lukama, nemaju svojstvo vlasništva i moraju biti u pripadnosti Republike Hrvatske!

Kompleks "Admiral" oko 1988. godine.

Legaz je o svemu obavijestio i općinskog načelnika Knežića kojemu je uputio otvoreno pismo, kojeg ovim putem objavljujemo:  

Kompleks Admiral s fotografije iz 1980-ih - desno je uvala, koja je danas dobrim dijelom nasuta (pogledajte fotografiju niže)...

- Prije svega, za vrijeme jugoslavenske uprave, nikakve željezne ograde nije bilo između "Admirala" i mora. Izjavili ste da je na mjestu sadašnjeg "bijelog" željeznog raštila (jugoistočna strana obale kod "Admirala"), sredinom sedamdesetih također bila ograda. Pogledajte fotografiju iz kraja osamdesetih, pa ćete vidit tadašnji izgled plaže kod "Admirala". Nikakvu ogradu nećete uočiti.

Kompleks Admiral 2023. godine - Uvale više nema, a na njoj su nikli teniski tereni, bazen, pomoćni objekti i plaža...

Načelniče Knežić, mate li u općinskoj arhivi kartu s ucrtanom granicom pomorskog dobra kod hotela "Admiral"? Ako takvu kartu ne možete pronaći, neka Vam posluži skica granice pomorskog dobra za dio k.o. Slano (kod "Admirala"), koju je crvenom linijom, ucrtao moj poznanik, inače geodetski stručnjak iz Sarajeva. Jučer je (na moju molbu) povukao granicu, na osnovi koordinata 40 lomnih točaka granice pomorskog dobra, koje je Vlada RH objavila u NN-26/2002.
Napisao mi je, doslovno:

"Radio sam sa setom transformacionih parametara koje imam na raspolaganju (nažalost nemam službene hrvatske parametre) tako da možda postoje male greške u pozicijama tačaka, ali je vidljivo da linija jasno prati granice izgrađenih objekata, cestu i sl."

Poštovani gospodine načelniče, zar ste zaboravili da je 21.03.2018. Skupština općine Dubrovačko Primorje, usvojila Vaš konačan prijedlog odluke o UPU naselja Slano?

Povučena granica pomorskog dobra na osnovi koordinata 40 lomnih točaka granice pomorskog dobra, koje je Vlada RH objavila u NN-26/2002.

Podsjetit ću Vas na detalje tog kapitalnog općinskog akta, pa Vam prilažem dvije skice, kako biste uočili šetnicu (lungomare), koja obuhvaća  "bijeli" raštio (na jugoistoku obale kod "Admirala"), kao i "crni" raštio (na sjeverozapadu obale kod "Admirala").

Zašto, gospodine Nikola, negodujete na naređenje inspektorata Lučke kapetanije Dubrovnik, da se ta dva raštila odstrane, kada ste Vi upravo tako predložili općinskoj skupštini? Pa nije valjda da ste zamišljali da bi na javnoj šetnici (lungomare) trebale biti željezne prepreke?

Izuzetno cijenjeni gospodine Knežić, jeste li upozorili upravu hotela, da zaštitni plažni konop, mora biti cjelovit? Ne smije falit srednji komad, jer onda tako brodice nesmetano doplovljavaju do javnog kupališta "Admiral" i ugrožavaju sigurnost plivača. Dobro pogledajte fotografiju snimljenu iz drone.

Sjećate li se, poštovani gospodine Knežić, kada je hotel "Admiral" napravio željezni muo s drvenim daskama (baš kod nakaradnog željeznog "repa" koji strši nad morem)? Ako ste zaboravili, bilo je to 2015. godine.

U spomenutom UPU naselja Slano, ta mikrolokacija nije predviđena za muo, ali Goran Pikunić za taj muo privezuje svoju barku, označenu "falso" registracijom "OŠ 262071" (na provi). Recite mi, kako je Goran Pikunić dolazio do te barke. Je li i on (poput mene) preskakao ogradu ili je imao ključ od katanca? - stoji u otvorenom pismu prof. Igora Legaza načelniku Općine Dubrovačko Primorje, Nikoli Knežiću.

Kako se čini, Državni inspektorat tek je započeo svoj posao u Slanome, a Morski HR će također inzistirati na odgovorima, zašto do sad nitko nije reagirao, pogotovo jer je ured ispostave Lučke kapetanije udaljen od sporne ograde u moru tek nekoliko metara!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

DOZNAJEMO Hotel Admiral u Slanom MORA odmah srušiti ograde: “Za ovo su propisane kazne do 130 tisuća eura!”
Čini se da je Ministarstvo mora odlučno u provedbi novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Tako je istog dana kad smo objavili članak o okupaciji hrvatskog teritorija u Slanom ispred hotela Admiral, ispekcija došla na teren, a samo dan iza toga dobivamo odgovor na upit o
VIDEO Gazda hotela u Slanom koji je okupirao 200 metara hrvatske obale: “Ne možete vi špartat među gostima s kraja na kraj plaže”
Predsjednik uprave hotela Admiral u Slanom, Pero Vićan, za Dubrovačku je televiziju govorio i o okupaciji pomorskog dobra koja je nastala ilegalnim zagrađivanjem obalnog pojasa u duljini od oko 200 metara. Profesor Igor Legaz došao je u Slano, snimio zaključana vrata i visoke ograde u moru.…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.