1 min. čitanja

Na vrhu Grenlanda prvi put u povijesti umjesto snijega zabilježena kiša!

Na vrhu Grenlanda prvi put u povijesti umjesto snijega zabilježena kiša!
Foto: Pexels

Na vrhu goleme ledene kape Grenlanda (3216 metara) prvi put u povijesti zabilježena je kiša! Uobičajeno je, naime, da na najvećem otoku na Zemlji pada snijeg, no promjena vrste oborina jasan je znak klimatske krize.

Američki znanstvenici čija je baza u blizini vidjeli su da je kiša padala 14. kolovoza, no nisu imali instrumente za mjerenje padalina jer su oborine bile doista neočekivane. Diljem Grenlanda iz oblaka je ispušteno oko 7 milijardi tona vode, piše Guardian.

Kiša je padala tijekom iznimno vrućih tri dana na Grenlandu kada su temperature bile mjestimično 18 °C veće od prosjeka. Kao rezultat toga, diljem otoka dogodilo se masivno topljenje leda i to na području 16 puta većem od Hrvatske!

Zaključak nedavnog izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama je da emisije ugljika uzrokovane ljudskim aktivnostima nedvojbeno zagrijavaju planet i izazivaju utjecaje poput topljenja leda i podizanja razine mora.

U svibnju su znanstvenici izvijestili da se značajan dio ledenog pokrova Grenlanda približava kritičnoj točki,nakon čega bi ubrzano otapanje postalo neizbježno čak i ako bi se globalno zagrijavanje zaustavilo.

– Ono što se događa nije jednostavno toplo desetljeće ili dva u lutajućem klimatskom obrascu. Ovo je bez presedana. Prelazimo pragove koji se ne vide tisućljećima, i iskreno, to se neće promijeniti dok ne prilagodimo ono što radimo zraku – kazao je za CNN znanstvenik iz Nacionalnog centra za podatke o snijegu i ledu na Sveučilištu Colorado, koji je izvijestio o kiši na grenlandskom vrhu, Ted Scambos.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Grenland u jednom danu izgubio toliko leda da potopi cijelu Floridu s 5 cm mora!
LEDU NA GRENLANDU VIŠE NEMA SPASA Ne može se sačuvati čak ni da zaustavimo klimatske promjene
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.