2 min. čitanja

Na svečanom obilježavanju 33. obljetnice ustrojavanja, Hrvatska vojska narodu Pule i Splita dijeli vojnički grah

Na svečanom obilježavanju 33. obljetnice ustrojavanja, Hrvatska vojska narodu Pule i Splita dijeli vojnički grah
Foto: MORH

Dan Hrvatske vojske obilježit će se aktivnostima od 27. do 30. svibnja: odavanjem počasti poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima, Danom otvorenih vrata u vojarnama HV-a te izložbama naoružanja i vojne opreme u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli

Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske obilježit će se ove godine od 27. do 30. svibnja nizom događanja u Zagrebu, u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske.

 Ponedjeljak 27. svibnja

 Obilježavanje dana Hrvatske vojske počinje u ponedjeljak 27. svibnja, kada je planirano polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježjima Domovinskog rata kod središnjih križeva u županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Vijenci će se položiti i na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH.

 Isti dan, u Crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu s početkom u 19:00 sati održat će se svečana Sveta misa.

 Utorak, 28. svibnja

 Središnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske održat će se u utorak, 28. svibnja, kada će se održati Dan otvorenih vrata u vojarnama Hrvatske vojske gdje će za posjetitelje biti organizirane izložbe naoružana i vojne opreme te predstavljanje vojnog poziva.

 Isto tako, u utorak 28. svibnja položit će se vijenci i zapaliti svijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na krematoriju. Izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera OS RH položit će vijence u spomen parku “Glas Hrvatske žrtve – Zid boli”, ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

 Svečana akademija u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održat će se u Domu Hrvatske vojske “Zvonimir” u Zagrebu s početkom u 11 sati.

 Četvrtak, 30. svibnja

Na Sportsko rekreacijskom centru Jarun u Zagrebu u četvrtak 30. svibnja od 8:30 do 18 sati bit će organizirana tradicionalna izložba naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga (MORH, MUP, MHB, HGSS, Hrvatska vatrogasna zajednica, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatski crveni križ). Od 17:00 sati planirane su i pokazne vježbe sposobnosti Hrvatske vojske i policije te prigodni letački program.

 Također, u četvrtak 30. svibnja od 8:30 do 18:00 izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske održat će se i u Splitu (Gat svetog Nikole), u Osijeku (lijeva strana Drave, Krunska utvrda, Katakombe) te u Puli (Riječki gat).

 Za posjetitelje na Jarunu te u Osijeku, Splitu i Puli organizirana je i podjela graha.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.