2 min. čitanja

Na morskom dnu, s južne strane Ošljaka oko umjetnoga grebena, stvorio se jedan novi svijet

Na morskom dnu, s južne strane Ošljaka oko umjetnoga grebena, stvorio se jedan novi svijet
Foto: HTV Screenshot

ZADAR - Do južne strane Ošljaka otisnuli su se Znanstvenici sa zadarskog Sveučilišta kako bi istražili što se novoga dogodilo u podmorju gdje je na 32 metra dubine postavljen umjetni greben.

- Monitoring se provodi dva puta godišnje u proljeće i jesen po tri do pet radnih dana. Kombiniramo dvije metode, ja ću s kamerom snimati da vidim da li je došlo do promjene stanja s obzirom na ovaj ljetni period, a kolega također postavlja taj stacionarni sistem koji se zove bruv s mamcem i nakon dva, tri sata te kamere opet uklanjamo i pregledavamo video materijale - naglašava Ivan Župan, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Dok se Ivan priprema za zaron, Dubravko sklapa BRUV.

- To je jedna tehnika koja se počela rabiti krajem 80 - ih u Australiji jer je bilo opasno ihtiolozima promatrati ribe u prisutnosti morskih pasa. Prednost ove metode je što je neinvazivna, neškodljiva. Preko GoPro kamere imamo memoriju 2,5, sati. Zapis je trajan i možemo ga u bilo koje doba pregledati. Ako ste primijetili, sustav je cijeli crven jer crveni dio spektra sunčeve svjetlosti se izgubi najprije i nekako je neutralan dolje - pokazuje Dubravko Pejdo, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

A dolje na morskome dnu oko umjetnoga grebena stvorio se novi svijet.

- Primijetili smo velik napredak u naseljavanju riba, ali i ovih sesilnih organizama. U početku su bile samo tri, četiri vrste riba, sad ih već imamo 17. Čak 9 porodica i obraštaj se počeo hvatati. Primijetili smo i da se vrši reprodukcija glavonožaca, ponajprije lignje - govori Pejdo.

Ovaj umjetni betonski greben u obliku piramide postavljen je prije gotovo dvije godine i prvi je takav na našem dijelu Jadrana. Dio je europskog projekta, odnosno suradnje Hrvatske i Italije.

- Osnovni cilj projekta je bilo da vidimo kako takav jedan greben utječe na bio raznolikost, kako se ponaša na ovom muljevitom dijelu. U neku ruku je inovacija, a najviše u smislu što smo probili led administracije. Stvorili smo put i za druge -  rekao je Danijel Segarić, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Nakon zadarskoga još je nekoliko umjetnih grebena postavljeno na našem dijelu Jadrana. Ovaj prvi kod Ošljaka uklopio se, kažu znanstvenici, više nego dobro. Pokazao je to i najnoviji zaron.

- Uočio sam neke nove vrste kao pic, knez, tabinja. Primjetno je i da je veći broj vrsta i ono što je zanimljivo da su vrste puno veće, dakle veliki fratri, trlje ugotice, te neke komercijalno zanimljive vrste što znači da očito su našli ovdje svoje stanište - govori Župan.

Povećanje ribljega fonda svrha je umjetnih grebena, pa iako je projekt službeno završio, suradnja sa Sveučilištem se nastavlja.

- Radi se o biologiji, nešto što ne može stati, ne možemo u kratkom vremenu utvrditi što će se događati u budućnosti i zato smo osigurali sredstva i prošlih godina, a evo i u narednoj godini u proračunu planiramo daljnji monitoring - naglasio je Segarić.

- Nadamo se pet godina. To je neka norma po svjetskim standardima i nakon toga se može donijeti konkretan zaključak. Nadamo se u budućnosti da bi se moglo kroz 5-10 godina postaviti još nekoliko istih ovakvih grebena - pokazuje Dubravko Pejdo, Odjel za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru.

Bilo bi to, kažu, dobro za bioraznolikost, za edukaciju studenata ali i turističko ronjenje koje postaje sve traženije, piše HRT Magazin.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.