3 min. čitanja

Na Lijerici, žičanom tradicijskom glazbalu, izvest će se "Rim Tim Tagi Dim - Linđo"

Na Lijerici, žičanom tradicijskom glazbalu, izvest će se "Rim Tim Tagi Dim - Linđo"
Foto: KUD Sveti Juraj Osojnik

Na Osojniku kod mjesne crkve Svetog Jurja danas u 16 sati predstavit će se dorađena, moderna verzija Linđa u kombinaciji s hitom Baby Lasagne Rim Tim Tagi Dim, autora Vedrana Kraljevića.

Dubrovački poduzetnik, tvorac nadaleko poznate manifestacije Meditaranski sajam zdrave hrane i ljekovitog bilja Vedran Kraljević u suradnji sa KUD-om Sveti Juraj iz Osojnika napravio je izvanrednu i zanimljivu obradu hita ovogodišnjeg Eurosonga, ‘Rim Tim Tagi Dim‘, prenosi Dubrovački vjesnik.

Lijerica je žičano tradicijsko glazbalo, praoblik moderne violine. U primjeni se izvorno pojavljuje u Neumu i neumskom zaleđu. Kruškolikog je oblika. Ima tri žice koje su se pravile od mačjih ili ovčjih crijeva, kasnije i od metalnih telefonskih žica.
Svira se u sjedećem položaju okomito naslonjena na koljena. Specifičnost sviranja lijerice je što svirač punim stopalom slobodne noge udara o pod te time drži ritam.
Najčešća joj je primjena kao pratnja popularnom plesu linđo.

Obradu će premijerno izvesti talentirana ljeričarka Nikoleta Kovačić s plesnom skupinom KUD-a Sv. Juraj iz Osojnika.

- Naravno kao i svi u cijeloj Europi i svijetu stalno sam slušao pjesmu Baby Lasagne koji ove godine na Euroviziji predstavlja Hrvatsku. U njegovoj pjesmi prepoznao sam jako puno elemenata našeg Linđa, posebice u ritmici pa sam s Nikolinom Trojić, članicom KUD-a Sveti Juraj iz Osojnika dogovorio da napravimo aranžman - kazao je Kraljević.

Čestitke pobjedniku!
Malo što ujedinjuje gotovo u svemu podijeljene Hrvate kao uspjesi u sportu i glazbi. Jedan do jučer nepoznati Marko Purišić ili Baby Lasagna uspio je u tome svojom strahovitom energijom i, možda, što je bitnije od svega, izuzetnom skromnošću. Kupio nas je i okupio sve i zato je bio pobjednik

Osojnik je malo prigradsko naselje Dubrovnika. Točnije, nalazi se u dubrovačkom zaleđu, u udolini okruženoj brdima, na jednom od odvojaka ceste koja od Mokošice vodi prema dubrovačkom sjeverozapadnom zaleđu i mjestu Grebci u Bosni i Hercegovini, odlagalištu smeća Grabovica i granici s Bosnom i Hercegovinom. Od Dubrovnika je udaljen 13 km sjeverozapadno a od Mokošice 8 km.

Foto: Wikimedia

Inače, tijekom Domovinskog rata Osojnik je bio jedno od najvažnijih uporišta obrane Dubrovnika. Padom Osojnika postrojbe JNA i četnika iz istočne Hercegovine izbijaju na lokalnu cestu i potom osvajaju Mokošicu.

Nakon okupacije neprijateljska vojska je popalila gotovo sve objekte na Osojniku, pa tako i katoličku crkvu Sv. Jurja te je oskrnavila mjesno groblje otvarajući grobnice i pljačkajući ih.

Oštećeno raspelo iz crkve Svetog Jurja, danas izloženo u Hrvatskom povijesnom muzeju.

Nakon oslobađanja Osojnik je obnovljen a na ulazu u mjesto je postavljen spomenik za 101 hrvatskog branitelja poginulog u bitkama oko Osojinka.

I.N.

PROČITAJTE JOŠ:

Baby Lasagna odbio 50.000 eura od Vlade: “Molim Plenkovića da taj novac donira”
Nakon što mu je Vlada Republike Hrvatske ponudila 50.000 eura radi njegovog nevjerojatnog uspjeha, promocije Hrvatske i osvojenog drugog mjesta na ovogodišnjem Eurosongu, Baby Lasagna je tu ponudu odbio. Odlučili su mu ponuditi nagradu od 50.000 eura za “ogromnu promidžbu” Hrvatske. Međutim, Marko Purišić se sada oglasio i
Prokurative i Pozdrav suncu plešu u masovnoj podršci Baby Lasagni
0:00 /3:00 1×
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.