3 min. čitanja

Grad Krk prvi grad van Istre koji se priključio inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje

Grad Krk prvi grad van Istre koji se priključio inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje
Foto: TZ Krk

KRK - I na Krku su suočeni s divljanjem bespravne gradnje, ali i neučinkovitošću inspekcijskih službi koje, kad je Grad Krk u pitanju, već desetljećima ne čine ništa ili poduzimaju tek simbolične korake na zaustavljanju devastacije prostora.

Grad Krk se na poziv istarske Općine Barban, kao jedna od prvih 'vanistarskih' jedinica lokalne samouprave, odlučio priključiti inicijativi za zaustavljanje bespravne gradnje evidentiranjem ilegalno sagrađenih objekata na interaktivnoj karti.

Ova inicijativa pokrenuta je s ciljem adresiranja gorućeg problema bespravne gradnje, ali i zaštite javnog prostora uopće - obrazložio je krčki gradonačelnik Darijo Vasilić svoju odluku da spomenuti otočni grad i formalno postane dionikom te inicijative.

Gorući problem

Inicijativa je pokrenuta s ciljem ukazivanja na gorući problem bespravne gradnje u Istarskoj županiji, ali i u drugim dijelovima Hrvatske, stoji na stranicama inicijative u koju sad ulazi i Grad Krk.

Država nema interes niti resursa za bavljenje ovim problemom te smo zato, uz pomoć građana, sami odlučili nešto poduzeti, kažu tako u svom proglasu istarski načelnici i gradonačelnici.

Želimo zaštititi javni prostor kroz sprječavanje bespravne i pretjerane gradnje, jer nam je stalo do onoga što se događa u našem dvorištu i želimo zaštiti prostor za buduće generacije, opis je inicijative u koju sad ulaze otočani.

I sami  su suočeni s divljanjem bespravnih graditelja u prostoru, ali i neučinkovitošću i bezvoljnošću nadležnih inspekcijskih službi koje, kad je Grad Krk u pitanju, već godinama, zapravo desetljećima ne čine ništa (ili tek neke simbolične korake) na zaustavljanju devastacije prostora kakva je ondje posebice prisutna i izražena na predjelu Picik, piše Novi List.

Mrežnom stranicom bespravnagradnja.hr koja je odnedavna postala aktivna, želi se pokazati koliko je takva gradnja sveprisutna diljem Istre i Hrvatske, koliko ima bespravno sagrađenih objekata i gdje se oni nalaze.

Država nema dovoljno građevinskih inspektora koji će pravovremeno i temeljito raditi svoj posao kako bi se zaustavila daljnja devastacija.

Namjera nam je u suradnji s građanima poduzeti konkretne poteze, jer vremena za gubljenje nema. Uz osvještavanje o problemu, planiramo i zakonodavne inicijative u Saboru s krajnjim ciljem spuštanja inspekcijskih ovlasti na gradove i općine.

Prostor je ograničen resurs i nas je itekako briga što se događa u našem dvorištu, zaključuju pokretači inicijative dio koje sad postaje i Grad Krk.

Kako prijaviti?

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić napomenuo je da je jedan od važnijih alata ove stranice ta da se njome na jednostavan način mogu služiti i sami građani. Oni će, naime, posredstvom nje odskora moći prijavljivati takve pojave, kad i gdje ih sami uoče.

Bespravnu se gradnju tako može prijaviti klikom na poveznicu općine ili grada koji je dio te inicijative, onoga u kojem se objekt nalazi, čime će se prijava slati nadležnom komunalnom redaru, ali i Državnom inspektoratu, u 'jednom potezu'.

Ciljevi inicijative su davanje do znanja javnosti ali i nadležnima da je bespravna gradnja uzela maha te da su posljedice i razmjer devastiranog prostora alarmantne.

Također, cilj je i što jasnije prikazati državnim institucijama broj ilegalno sagrađenih objekata te potaknuti reagiranje države na sveprisutnu praksu kršenja postojećih zakona o gradnji.

S nakanom da se ilegalnu gradnju učini kaznenim djelom ali i 'spuštanja' ovlasti njenog sankcioniranja na jedinice lokalne i regionalne samouprave, pokretači inicijative nadležne žele potaknuti na provođenje pravomoćnih rješenja o rušenju bespravno izgrađenih objekta, te se ujedno i pripremiti za situaciju u kojoj stranci već od ove godine mogu kupovati poljoprivredna zemljišta.

Također, važnim ciljem svojih nastojanja Istrani, a od ovih dana i Krčani, označili su zaustavljanje, ili bolje rečeno zabranjivanje novog vala legalizacije kojemu se mnogi bespravni graditelji nadaju, i na koji sukladno dosadašnjoj državnoj praksi žmirenja i 'glađenja niz dlaku' bespravnih graditelja, mnogi devastatori prostora računaju.

Mladen Trinajstić

PROČITAJTE JOŠ:

Istarske općine pokrenule portal ‘bespravna gradnja’
Problem bespravne gradnje pokušalo se riješiti legalizacijom postojećih objekata, no to je samo dalo vjetar u leđa nelegalnim graditeljima, rečeno je danas u Saboru prilikom predstavljanja portala ‘bespravnjagradnja.hr’. - Znamo svi da nam je Državni inspektorat potkapacitiran da prati buj…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.