1 min. čitanja

Na Hvaru počeo 14. Festival levande

Na Hvaru počeo 14. Festival levande
Foto: Pixabay/Ilustracija

VELO GRABLJE – Jutarnjom žetvom lavande i radionicom suhozida u velograbaljskom polju započeo je dvodnevni program 14. Festivala levande u Velom Grablju, u organizaciji udruge Pjover, uz potporu Grada Hvara i Turističke zajednice grada Hvara.

Bogat program festivala uključuje radionice, predavanja, izložbe, promocije knjiga i pjesničke večeri, projekcije filmova i zanimljiv glazbeni program, uz neizostavno „kuhonje levonde“, izlaganje i prodaju otočkih proizvoda od lavande te raznovrsnu ponudu domaćih jela.

Velika obljetnica 130 godina osnutka Ružmarinske zadruge bit će obilježena izložbom „Živjeti od cvijeća“, a u prostoru zadruge bit će, među ostalima, prikazane i izložbe „Sjećanja“ Marija Romulića, „Ordenji za levondu“ Vanče Rebca te niz stalnih izložbi kojima je ovaj ljubičasti cvijet glavna tema.

Uz sudjelovanje gradskih ustanova i udruga, uz podršku mještana Veloga Grablja i volontera, udruga Pjover ovim jedinstvenim festivalom već 14 godina otima zaboravu činjenicu da je Hvar ne tako davno bio otok lavande s gotovo 10 posto svjetske proizvodnje lavandinog ulja, da je prva ružmarinska zadruga osnovana još 1892., da su eterična ulja odškolovala generacije otočana, da je Velo Grablje nekad imalo više od 500 stanovnika i da je potrebno puno više od nostalgičnih priča da bi se dio te tradicije sačuvao za budućnost.

Više informacija o festivalskim događanjima potražite OVDJE.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.