1 min. čitanja

Na Braču se večeras održava Noć hrapoćuše

Na Braču se večeras održava Noć hrapoćuše
Foto: Facebook/Dol, otok Brač

DOL - Udruga za zaštitu starina, kulture i starih običaja i ekologiju “Hrapoćuša”, Turistička zajednica općine Postira i Centar za kulturu Brač organizira jedanaestu “Noć hrapoćuše”, tradicionalnu manifestaciju posvećenu jedinstvenom bračkom kolaču, koji je 2012. zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro.

Dolska torta hrapoćuša jedinstvena je po svom hrapavom i rustikalnom izgledu, a naziv je dobila po lokalnom kamenu „hrapoćuša“ na koji neodoljivo podsjeća. Taj hrapavi kamen crvenkaste boje korišten je u gradnji suhozida, stambene arhitekture i gospodarskih sklopova u Dolu, stoji u opisu Centra za kulturu Brač.

Njezina priprema tema je tradicionalne izložbe koja će u "Noći hrapoćuše" biti postavljena na otvorenom, u plitkim špiljama od kamena hrapoćuše koje se posebno osvijetle samo za ovu večer.

Udruga Hrapoćuša predstavit će Kućicu vivera i okoliš koje su obnovili zajedničkim, vrijednim radom. Radi se o špiljskoj nastambi u kojoj su živjeli najstariji stanovnici Dola, nazvanoj po dolskom nadnaravnom mitskom biću – viveru.

Za "Noć hrapoćuše" pripremljena je i izložba fotografija Aleksandra Kukeca "Brački memento" nastalih u razdoblju od 1955. do 1965. godine. U opusu Aleksandra Dade Kukeca, jednog od naistaknutijih hrvatskih fotografa, iznimno vezanog za Brač, nastalo je mnoštvo fotografija otoka kao vrijedan dokumentarni, umjetnički i etnografski materijal, pravo blago i memento hrvatske tradicije i kulture.

Prigodan program "Noći hrapoćuše" počinje u 20:30, a više informacija pronađite na Facebook stranici Centra za kulturu Brač.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.