2 min. čitanja

‘Na barakude se ne ide bez podmetača’

‘Na barakude se ne ide bez podmetača’
Foto: Unsplash

SVIJET - Meredov je ribolovki ostao u autu, no u pomoć su priskočili kolege, tako da je druga barakuda uspješno izvučena. Naučila je lekciju, kaže, te sada prije prvog zabačaja, najprije razvlači meredov.

S Egejskog mora, točnije iz luke Neos Marmaras, javila se Jasna Maričević, ribolovka koja uživa u spinningu predatora u tom iznimno bogatom moru. Ovoga joj se puta na meti našla barakuda.

- Nema ljepšeg načina za opustiti se od odlaska u ribolov. Spinnig volim jer je to čista tehnika. Za razliku od klasičnog ribolova u kojem se koristi ješka, najčešće komadi ribe, ovdje se lovi varalicama tako da nema onog karakterističnog nereda koji inače prati ribolov. A nered nastupa jedino ako se ulovi komad ribe, no to je onda svima drago i nikome ništa ne smeta - priča Jasna.

- Ovoga sam puta lovila svojim omiljenim priborom. Koristila sam štap Sakura Bidaia 244 cm/10-40 g, mašinicu Okuma ITX 4000, strunu Formax Pike Spin 0,30 milimetara s predvezom Savage Gear FC 0,39 milimetara, a varalica je bila Daiwa TD Minnow 120 RH - nastavlja.

- Ta je večer bila produktivna, a ja sam se ponašala baš kao puki početnik. Nedugo nakon što sam počela loviti, varalicu mi je zgrabila jedna barakuda, ali mi je u izvlačenju pala u more. Budući da smo lovili s mula koji je bio visoko od mora, a ja sam svoj meredov ostavila u autu, težina je ribe bila previše za izvlačenje ‘u tvrdo’. I kad sam izgubila tu ribu nastavila sam loviti kao da ništa nije bilo.

A onda sam zakačila i ovu dok je meredov i dalje čamio u autu. Zagrizla je na dvadesetak metara od obale, na dubini od možda metar ispod površine, pri vođenju s kratkim pauzama. Srećom, u međuvremenu su stigli i drugi ribolovci koji su mi priskočili u pomoć sa svojim meredovom tako da je ova barakuda uspješno izvučena.

Al’ dobro, nije sve ni tako loše. Naučila sam lekciju pa sada prije prvog zabačaja, najprije razvlačim meredov bez kojeg više uopće ne izlazim na more - ispričala je za Novi List Jasna Maričević.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Iskrca se s broda pa ide u ribolov - na zoku diže zubace i pagre
MALI LOŠINJ - Ove je godine po prvi puta probao lov zokom sa živom lignjom, a kaže da nema ljepšeg osjećaja nego kad se štap savije u luk pa “znaš da se uhvatio lijepi komad ribe”. Silvano Saganić iz Malog Lošinja, inače upravitelj stroja i strastveni ribolovac koji svoje dane
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.