2 min. čitanja

Iskrca se s broda pa ide u ribolov - na zoku diže zubace i pagre

Iskrca se s broda pa ide u ribolov - na zoku diže zubace i pagre
Foto: Wikimedia / Ilustracija

MALI LOŠINJ -  Ove je godine po prvi puta probao lov zokom sa živom lignjom, a kaže da nema ljepšeg osjećaja nego kad se štap savije u luk pa "znaš da se uhvatio lijepi komad ribe".

Silvano Saganić iz Malog Lošinja, inače upravitelj stroja i strastveni ribolovac koji svoje dane ‘na suhom’ provodi - gdje drugo nego na moru, u ribolovu okrunjenih glava - u jednom od posljednjih pohoda zokom je uspješno nasukao cara. A kako je to izgledalo?

- Većina ljudi misli da pomorci jedva čekaju doći kući pa spavati danima. To ipak nije tako. Većini nam je more toliko u krvi da smo na moru i kad smo na suhom. A što onda pomorac na dopustu može napraviti nego se vratiti što je moguće prije moru - opisao je.

- Dizanje rano ujutro i skok na barku kad svi još spavaju. Onda brzo na poziciju uloviti nešto liganja i sačuvat ih žive za sljedeću akciju. Ove su se godine kroz jutro lijepo lovile lignje, tako da bi ih uvijek bilo dovoljno za lov na kralja. I tek kad vidim da imam dovoljno živih lignja mogu početi lov na zubaca - nastavlja Saganić svoju priču.

Lovi sa štapom Italcanna Jig Light Inchiku 1,96 metara, 100-200 grama, "fenomenalan štap jak, izdržljiv i osjetljiv", opisuje. Mašinica je Gomexus Saltwater Lightweight Righthanded Hi-Speed Jigging Reel LX50, upredenica Daiwa J-Braid X8 multicolor 0,28 milimetara, predvez fluorocarbonski kao i shockleader od 0,60 milimetara. Udice su VMC Redentex zadnja 06 i prednja 03. Zoka je narančasta, teška 200 grama.

- Dakle, spušta se panula i počinje češljanje terena blizu hridi gdje se po zimi zubaci kriju, na dubini 30-40 pa i više metara. Nema ljepšeg osjećaja nego kad se vidi štap kako se savije u luk i odmah znaš da da se uhvatio lijepi komad ribe. Ove sam godine po prvi put probao lov zokom sa živom lignjom - kazuje.

Kad se vidi na sonderu da ima više riba ispod barke, nastavlja Saganić, zoka u kombinaciji sa živom lignjom čuda radi. On je, govori, probao s malo nježnijom, ali izdržljivom opremom. Tu je osjećaj malo drugačiji, tu se osjeti kako lignja bježi kad je napadnuta.

- I evo ga, kad se zubatac objesi adrenalin odmah skoči na sto posto i tu se odmah zaboravi na umor i dizanje rano ujutro. Fokus je samo tu, ja i riba s druge strane. Do sada mi je najbolji ulov bio pagar od 5,8 kilograma kojeg sam digao prošle godine, dok je ove godine to zubatac od 4,7 kilograma - ispričao je Saganić za Novi List.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Na blakardu izvukao škrpinu težu od 3 kilograma
ŠIBENIK - Kapitalac je ulovljen u Šibenskom kanalu na dubini od 26 metara. Iz Šibenika se javio Darko Sambol koji je, kao i mnogi ribolovci, vrlo škrt na riječima. Premda je ulov bio dobar, a pozicija standardno dotupna, Darko nije puno toga otkrio. Evo što je novinar Novog Lista ’kliještima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.