2 min. čitanja

MUZEJ NA OTVORENOM Za promociju drvene brodogradnje, u Betinu ide pola milijuna kuna

MUZEJ NA OTVORENOM Za promociju drvene brodogradnje, u Betinu ide pola milijuna kuna
Foto: MBDB

BETINA – Upravni odbor LAGUR / FLAG GALEB odabrao je projekt “Razvoj društveno-kulturne infrastrukture i muzeja na otvorenom Muzeja betinske drvene brodogradnje” kojeg je taj muzej prijavio u partnerstvu sTurističkom zajednicom Betina, kojeg će financirati u iznosu od gotovo pola milijuna kuna.

Projektom će se realizirati muzealizacija dijela mjesne lučice pod koncesijom muzeja, kreirati edukativne tematske staze kroz mjesto kojima će se interpretirati brodogradnja, obrtništvo i mjesne znamenitosti, obnoviti stara betinska gajeta Marija te postaviti virtualni touch screen totem koji će biti centralna info točka o kulturnoj baštini i turističkoj ponudi mjesta.

Realizacija cjelokupnog projekta Muzeja betinske drvene brodogradnje – u prvoj fazi vanjskog postava, a u drugoj i reprezentativnog plovećeg postava kroz muzej na otvorenom, te interpretacijom stare betinske jezgre i crkve sv. Frane,  jedinstveni je ovakav projekt u RH. Muzej na otvorenom i stara jezgra Betine jedinstveno su i neodvojivo područje koje zajedničku poveznicu pronalaze u drvenoj brodogradnji i njenom razvoju kroz povijest.

Stazom “Putevima baštine” posjetitelji će doživjeti Betinu putujući kroz vrijeme i otkrivajući tajne iz povijesti betinske brodogradnje i zanatstva (brodograditelji, kovači…) na stvarnim lokacijama. Objedinjene na jednom multimedijskom panelu na središnjem mjesnom trgu pružat će sveobuhvatni prikaz razvoja brodogradnje i lokacija brodogradilišta (kroz povijest i danas) te drugih značajnih kulturno-povijesnih lokacija u Betini.

Jedan od glavnih ciljeva projekta je rekonstrukcija betinske gajete Marija. Gajeta je starijeg tipa, izgrađena 1922. godine u Betini u škveru brodograditeljske obitelji Filipi i izvorni je predstavnik stare generacije betinskih gajeta. Brod nije u plovnom stanju i zahtijeva kompletnu rekonstrukciju poštujući principe obnove tradicijskog drvenog broda i pravila struke. Po obnovi brod će služiti u edukativne i prezentacijske svrhe Muzeja betinske drvene brodogradnje, a imat će stalno i istaknuto mjesto u betinskom muzeju na otvorenom, odmah do gajete Cicibela.

Projekt u cjelini od velike je važnosti za promociju i održivo korištenje lokalne maritimne baštine jer razvojem društveno – kulturnog sadržaja vezanog uz lokalnu maritimnu kulturu daje na vrijednosti drvenoj brodogradnji i ulozi koju ima u povijesnom razvoju mjesta Betina te utjecaju brodogradnje na cijelo okolno područje. Interpretacijom i turističkom valorizacijom stare mjesne jezgre i muzeja na otvorenom, te po prvi put i betinske crkve, dodatno se turistički valoriziraju te posebnosti, a obnovom gotovo stogodišnjeg drvenog broda ističe vrijednost betinske brodogradnje i u suvremeno doba u kontekstu valorizacije hrvatske maritimne baštine. Edukativne aktivnosti koje će se provesti iznimno su bitne za očuvanje identiteta lokalnog područja i širenja svijesti o važnosti lokalne maritimne kulture te očuvanja drvene brodogradnje i u budućnosti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.