2 min. čitanja

MURTER Velikom regatom završavaju 25. Dani latinskog idra

MURTER Velikom regatom završavaju 25. Dani latinskog idra
Foto: Neven Jović

Jubilarni, 25. Dani latinskog idra u Murteru, završavaju velikom regatom tradicijskih drvenih brodica s latinskim jedrom i dodjelom nagrada pobjednicima. Već 25 godina ta manifestacija okuplja zaljubljenike u starinski način jedrenja iz svih krajeva hrvatskog priobalja.

- Njegova uloga je bila životna uloga. Naši su posjedi na Kornatima, na Modravama i bez broda jednostavno ne možemo. Ja sam sretan i ponosan što sam uspio do današnjega dana sačuvati ovakav brod - kaže Ive Šikić Bažokić.

A 25. fešta pod latinskim jedrima okupila je više od 70 posada! Jedva su na start stali svi koji su poželjeli zajedriti na jubilarnoj regati. A 1998., kada je pokrenuta, bilo je 5 do 12 za očuvanje vrijedne ploveće baštine.

- Na prvoj je bilo sedam brodova, i onda je to raslo. 2019. smo oborili apsolutni rekord od 85 brodova na startu - kaže Jakov Lovrić, predsjednik murterske udruge "Latinsko idro".

Tradicijski zov Murterina prihvaćen je diljem Jadrana

- Zaista je učinjeno puno i na neki način je bila inspiracija i uzor ostalima da u to krenu i sada je zaista sve to skupa izraslo u jedan pokret - kaže Robert Mahović, predsjednik koordinacije udruga za očuvanje i revitalizaciju pomorske, ribarske i brodograđevne baštine Kvarnera i Istre.

Morski "oldtajmeri" borili su za uhvatiti što više, ovoga puta slabog, vjetra. A okršaj pod latinskim jedrima uvijek je zanimljiv - i domaćima i turistima.

- Ovakve manifestacije su važne jer pričaju priču o prošlom životu i tradiciji koju je važno očuvati - kaže Liesbeth Bik iz Nizozemske.

Gušt - ta četiri slova najbolje opisuju jedrenje ponavljaju štovatelji pogona na "vitar".

Pobjednicima, iako su prvi prošli ciljem već četvrti put, trijumf na jubilarnoj regati ipak je najslađi.

- Mi svi živimo taj suživot s drvenim brodom i odlascima na Kornate, čupanjem maslina i ribarenjem, tako da ovo smo sve spojili - taj turistički, kulturni i tradicijski dio da napravimo nešto lijepo za naše mjesto - kaže pobjednik regate Ante Turčinov s Murtera za HRT.

Dani latinskog idra zaštitni su znak Murtera! Regata - njihova kruna. Samo zbog nje, na otok je stiglo petstotinjak gostiju

Od ove godine se zaslužnima za očuvanje naše maritimne baštine dodjeljuje nagrada "Željko Jerat" - nazvana u spomen na prije tri godine preminulog pokretača regate i dugogodišnjeg predsjednika udruge Latinsko idro.

Dobitnik je Vladimir Skračić, prenosi HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Dani latinskog idra u Murteru
Manifestacija “Dani latinskog idra“, održava se svake godine u Murteru tijekom rujna, a ove godine održat će se 2. listopada. Svoje korijene vuče iz 1998. godine. Najatraktivniji dio događanja je međunarodna jedriličarska regata „Latinsko idro” u kojoj prisustvuje približno stotinu brodova…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.