>
  3 min. čitanja

MOTAR Kako ga pripremati?

MOTAR Kako ga pripremati?
Foto: Željko Krnčević

O motaru su pisane priče, pjesme i legende, a evo i kako ga najjednostavnije i najukusnije pripremiti.

Dakle, kad je čovik dokon svašta mu pada na pamet. Pa tako i meni. Pensaj, pensaj, uvati koju minutu slobodnog vrimena, pa otiđi i odradi radni zadatak, a onda nas dvoje malo prošetali uokolo, prema jugu, i štaš ti vidit, pronašli motar.

Motar, biljku opjevanu i u legendama prepričanu. Od one o tuči dva velika brata Zeusa i Posejdona. Oko čega? Pa oko dame, naravno.

Foto: Željko Krnčević

Da ne duljim, o toj priči ćemo neki drugi put, a uglavnom, Posejdon posijaše motar Jadranskim morem. O njemu je kažu pisao i naš dobri stari Wiliam Shakespeare. A i naš je Diomed lutajući morima zasigurno jeo motar polivajući ga maslinovim uljem. Upravo je kažu pun afrodizijačkih svojstava. A onda su pomorci štujući slavnog Diomeda podigli svetišta na Palagruži i Punti Planke. Jedan postade Diomedov otok, a Planka Diomedov rt o kojima mnogi pišu.

A motar, njega su i stari Rimljani koristili i sladili svoja „školovana“ nepca, a i mnogi srednjovjekovni samostani čuvali su njegove tajne.

Dobar je na puno načina. Ja sam danas probao nekoliko. Ima ih još dosta i sve ću ih probati. Po uzoru na vjekovne recepte, nekoliko tegli smo ukiselili. Nazvao sam i starog lava šjor Sinaja Bulimbašića da kaže koju.

Foto: Željko Krnčević

Onda sam po receptu iz antike a u obradi kolegice i suradnice od koje mi je čast učiti – Ivane Ožanić Roguljić, samo skuhao i prelio ga smjesom od meda, kvasine i papra; predivan je i obični lešani, zajedno s divljim lukom (onim uzmorskim) i preliven naravski domaćim uljem uz domaće jaje.

Rižot je vrhunski. Mogu vam reći da mi je drago što sam se evo već dvanaestu godinu ostavio duvana, tako da sad mogu osjećati sva bogatstva ukusa kojima smo okruženi. A motar stvarno ima mogu slobodno reći, vanzemaljski okus. Rižot se radi tako da se na maslinovom ulju užuti kapula, doda riža koja se nekoliko minuta žuti i podlije se bijelog vina, a listići motara (očistite ga od tvrdog dijela), se ubace te se kuha dok riža nije al dente.

Foto: Željko Krnčević

I još jedan način danas, a to je pesto. Nazvah ga u čast Diomedu – Pesto Diomedi. Znači, motar, bademi (jeftiniji su od pinjola), maslinovo ulje, malo, malo koromača, parmezan. Solit ga ne treba. I to je to što se motara tiče. Ubrali ga na nula metara nadmorske visine.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

MOTAR Divlje povrće s okusom mora | | Morski HR
Pravo je vrijeme za berbu motra! Divlje povrće, s okusom soli i mora, raste u stjenovitom području uz samu obalu mora. Zovu ga još i obalni petrovac, šćulac, obalac, petrovac, primorski petrovac,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.