3 min. čitanja

Morski crvi s kojima se ne bi željeli sresti

Morski crvi s kojima se ne bi željeli sresti
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Kad je vatreni crv miran, čekinje koje sadrže otrov su spuštene, ali kada se osjeti ugroženim, podiže ih i širi u obrambeni položaj. Tada je vrlo opasan.

Pruski prirodoslovac Peter Simon Pallas  bio je jedan od najsvestranijih i najzaposlenijih znanstvenika svoga vremena. Sin uglednog kirurga i čudo od djeteta, s nepunih devetnaest godina doktorirao je na Sveuličištu u Leidenu.

Njegovo otkriće iz 1766. izazvalo je pravu senzaciju. Identificirao je tada morskog stanovnika uistinu neobična izgleda i životnih navika.

Iza latinskog naziva Hermodice carunculata krije se stvorenje s kojim se ne bismo rado susreli: osim što može biti duži od trideset pet centimetara, a sa svojih stotinjak crveno-plavih segmenata izgleda poput nečeg što je dogmizalo s platna Hieronymusa Boscha, ovaj crv je uistinu gadne naravi.

Poznat kao crv pas ili vatreni crv, živi na stjenovitom i pješčanom dnu ili u livadama morskih cvjetnica, na dubinama od dva do šezdeset metara. Poznat je kao veliki proždrljivac: hrani se planktonima, morskim travama i algama, a po potrebi je strvinar, pa će se pogostiti ostacima riba i drugih organizama.

Na bočnim stranama svakog segmenta rastu bijele hitinske čekinje. Kad je crv miran, spuštene su prema dolje, a kad se osjeti ugroženim, podiže ih i širi u obrambeni položaj. Tada je vrlo opasan: čekinje, tanke i čvrste poput iglica, nose u sebi snažan otrov. Ako vas njima dohvate, jao vama!

Osim snažne iritacije, praćene crvenim plikovima i nesnosnim svrbežom, kod osjetljivijih ljudi može doći do kratkotrajne paralize ozlijeđenog dijela tijela. Uslijedit će drhtanje i vrućica, a potom intenzivna bol od koje možete izgubiti svijest. Potrebno je što prije ukloniti eventualno zaostale čekinje ljepljivom trakom, isprati ubodeno mjesto hladnom morskom vodom, a potom na njega staviti obloge od alkohola.

Dvadeset dvije godine kasnije, Pallas je otkrio još jednoga stravičnoga morskog crva - Eunice aphroditois dugačak je preko tri metra, prekriven čekinjama i oboružan oštrim čeljustima, kojima u sekundi presječe plijen popola, te otrovom toliko snažnim da može trajno umrtviti živce odraslog muškarca. Loša vijest: oba crva iz noćne more žive u toplijim morima, pa i duž Jadrana.

Osim što je obogatio botaniku i zoologiju otkrićem brojnih ranije nepoznatih vrsta, Pallas je razvio novi sustav klasifikacije kralježnjaka, napisao stotinjak znanstvenih djela i jedan putopis, postao članom ruske, švedske i nizozemske akademije znanosti te osobnim prijateljem ruske carice Katarine II. Velike.

Osim prirodoslovljem, bavio se medicinom, astronomijom, mineralogijom, etnologijom, geografijom i filozofijom, a 1772. godine je, u okolici ruskoga grada Krasnojarska, otkrio 680 kilograma težak meteorit, koji je, njemu u čast, prozvan palasitom, piše Povijest.hr.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Minijaturna hobotnica svojim otrovom u minuti može ubiti preko 20 ljudi
Ova hobotnica možda djeluje bezopasno, ali u sebi ima dovljno otrova da u nekoliko minuta ubije 26 ljudi. Ugrizi su često bezbolni, no kada otrov počne ulaziti, tijelo žrtve postaje paralizirano i disanje se dramatično usporava. Korisnici TikToka ostali su užasnuti nakon što je snimka turi…
Znanstvenica o morskim crvima: “Sve ih je više duž naše obale, napadaju zvjezdače, javite ako ih vidite” | | Morski HR
Nakon članka o vatrenom crvu u Rogoznici, redakciji našeg portala javila se znanstvenica doc. dr. sc. Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. Zajedno s kolegicom iz
MORSKI STRAH I TREPET Ubili više mornara nego gusari i morski psi zajedno | | Morski HR
Ovo neobično stvorenje ubijalo je ljude od kada su se prvi put otisnuli na more. U čemu je njegova tajna? Kad je potres od 9 stupnjeva po Richteru i pogodio Japan 2011. godine, cijeli se otok pomaknuo
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.