2 min. čitanja

Znanstvenica o morskim crvima: “Sve ih je više duž naše obale, napadaju zvjezdače, javite ako ih vidite”

Nakon članka o vatrenom crvu u Rogoznici, redakciji našeg portala javila se znanstvenica doc. dr. sc. Maja Krželj sa Sveučilišnog odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu. Zajedno s kolegicom iz Veleučilišta u talijanskoj regiji Marche prati populaciju ove vrste. Ističu pritom i još jednu zanimljivost u vezi ove neobične morske životinje, ne samo da je njegov dodir za ljude opasan i izuzetno bolan, već ova vrsta napada i morske zvjezdače.

Kada ronite u Sredozemnom moru, čak i korištenjem jednostavne ronilačke opreme, lako možete vidjeti zvjezdače, a neke od njih mogu biti i oštećene. Otkrijte u ovom članku tko je taj strašni predator koji napada zvjezdače i da li je opasan za ljude.

Radijalni oblik, žarke boje, prisutnost najmanje pet krakova: životinja koju svatko zna prepoznati je morska zvjezdača.

Plivanje među zvijezdama? Da, moguće je! Zvjezdače možete vidjeti ako ronite na dah ili s autonomnom ronilačkom opremom u Sredozemnom moru. Neke od njih mogu biti bez krakova ili bez jednog dijela kraka. Međutim, prošlog ljeta broj oštećenih zvjezdača duž jadranske obale je bio stvarno visok i zabilježeno ih je 5-7 po ronjenju!  (Slika 1).

Vatreni crv (desno) u blizini zvjezdače – Foto: Ambiente Marino

Tko napada zvjezdače?

Strašni predator zvjezdača je najvjerojatnije mnogočetinaš Hermodice carunculata (vatreni crv ili crv  pas).

Šaren, otrovan, proždrljiv: to su pojmovi koji najbolje opisuju vatrenog crva. Za razliku od mnogih vrsta crva koje karakteriziraju neupadljive boje, vatreni crv je lako uočljiv zbog svoje crvene boje, efekta prelijevanja boja, značajne veličine (duljine do 30 cm) i bijelih čuperaka koji mu krase tijelo.

Je li vatreni crv opasan za ljude?

Jao onome tko dodirne vatrenog crva! Bijeli čuperci su građeni od tankih iglica koje se zovu četine i sadrže toksine. Poput ”vatrenog koralja”, naziv “vatreni crv” dolazi zbog boli i goruće senzacije koje se osjete kada dođete u dodir s četinama.

Izgleda da se ova vrsta brojčano povećava duž naše obale. Globalno zatopljenje pomaže širenju vatrenog crva u Sredozemnom moru. Nadalje, vatreni crv ima malo predatora zbog toga što nije čest plijen, a čak ga ni ribari ne koriste za ješku.

Jeste li ikada vidjeli zvjezdaču bez krakova?

Ako imate fotografiju vatrenog crva na zvjezdačama, ili na jednoj od životinja na donjoj slici, pošaljite je na e-mail ambientemarinoinfo@gmail.com ili je objavite na Facebook stranici  Morski Okoliš (Ambiente Marino)!

By Cristina Gioia Di Camillo and  Maja Krzelj (from Marche Polytechnic University, Italy and University of Split, Croatia)

PROČITAJTE JOŠ: PANIKA U ROGOZNICI Zbog opasnog vatrenog crva nekoliko kupača završilo na hitnoj

Slika 3. Detaljni prikaz dijela tijela vatrenog crva (lijevo); nekoliko primjeraka Hermodice carunculata koji se hrane morskim ježincem (desno) – Foto: Ambiente Marino

Doc. dr. sc. Maja Krželj, Voditeljica Odbora za unaprjeđenje kvalitete Sveučilišni odjel za studije mora Sveučilište u Splitu

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.