2 min. čitanja

More ubrzano guta selo koje postoji još od Srednjeg vijeka

More ubrzano guta selo koje postoji još od Srednjeg vijeka
Foto: Unsplash

NORFOLK - Zbog erozije, porasta razine mora i klimatskih promjena, obala Norfolka polako gubi tlo pod nogama, a vlasti su odustale od borbe da spase neka sela.

Kada je prije 23 godine obitelj Bayless kupila kuću u Happisburghu, idiličnom obalnom selu u Norfolku u Engleskoj, rečeno im je da će proći 150 godina prije nego što bi erozija mogla zaprijetiti obližnjim liticama.

Međutim, unatrag samo 18 mjeseci ta se litica povukla 8 metara. Mjesto se ubrzano mijenja, ne samo konfiguracija terena, već općenito - nestaju kuće, a ljudi iseljavaju, prenosi Luxembourg Times.

Na istočnoj obali Engleske lokalno stanovništvo generacijama vodi uzaludnu bitku s morem. Naime, kobne poplave datiraju još iz 13. stoljeća.

Procjenjuje se da je između 1600. i 1850. u Happisburghu, koji se suočava sa sve težim vremenskim prilikama, more erozijom 'ukralo' 250 metara kopna.

Mještani su navikli na oluje, klizišta, ponekad i smrtonosne poplave. Ali tijekom proteklih nekoliko desetljeća stvari su se mijenjale brže nego što su stanovnici očekivali, a znanstvenici pokušavaju shvatiti kako bi globalno zatopljenje moglo dodatno pogoršati razaranje.

Početkom ovoga stoljeća lokalne vlasti su odlučile da neće obnoviti obrambenu branu koja štiti selo od razorne snage mora, ističući u svom planu upravljanja da rizik za imovinu i zajednicu "nije dovoljan da ekonomski opravda izgradnju nove obrane".

Stanovnicima je prema svemu sudeći neizbježno potražiti novo mjesto za život.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Podizanje razine mora prijetnja je poljoprivredi uz Sredozemlje
Rast razine mora uz obale Sredozemlja utječe na slanost poljoprivrednih područja što bi moglo dovesti da smanjenja proizvodnje hrane, upozorava Unija za Mediteran. Unija za Mediteran (UfM), institucija koja okuplja 27 država EU-a i još 16 s obala Sredozemnog mora, upozorava da se razina mo…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.