2 min. čitanja

PMF objavio: "More je u Bakru za metar više od prosjeka!"

PMF objavio: "More je u Bakru za metar više od prosjeka!"
Foto: PMF

BAKAR - Na mareografskoj postaji u Bakru u 7 sati i 14 minuta zabilježen je vodostaj koji za 105 cm premašuje srednju morsku razinu. Sličan, izuzetno visoki vodostaj i posljedično poplavljivanje obalnog područja zabilježeni su i prije četiri dana, izvijestio je Prirodoslovno-matematički fakultet.

Olujni uspor i klimatske promjene

Kao i inače, nekoliko je mogućih čimbenika koji su doprinijeli ovako visokoj morskoj razini. Jedan od tih čimbenika je tzv. olujni uspor, tj. uzdignuće morske razine povezano s djelovanjem niskog tlaka zraka i olujnog južnog vjetra.

Još su jedan čimbenik plimne oscilacije, koje su kulminirale u utorak prije podne. Pojavi izuzetno visokih vodostaja pridonosi i porast morske razine povezan s klimatskim promjenama, čija brzina u zadnjim desetljećima iznosi u Jadranu oko 3 mm/god.

Ponavljanje izuzetno visokog vodostaja unutar samo četiri dana ukazuje na utjecaj klimatskih promjena: ekstremni iznosi vodostaja zabilježeni su i ranije, ali se njihovo uzastopno pojavljivanje opaža istom u novije vrijeme. 

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Olujno jugo stvara goleme probleme u prometu
Olujno jugo, zbog kojeg je Državni hidrometeorološki zavod proglasio narančasti meteoalarm za čitav Jadran, paraliziralo je promet obalom. Podsjetimo, u upozorenju za pomorce i nautičare stoji: Mjestimice udari juga, tijekom dana jugozapadnog, prema večeri zapadnog i sjeverozapadnog vjetra 35-55 čv…
NARANČASTI METEOALARM Objavljeno upozorenje na jaku kišu i nagle udare vjetra
Državni hidrometeorološki zavod prognozira umjereno do pretežno oblačno i vjetrovito, povremeno s kišom diljem Jadrana. Mjestimice će biti obilnije oborine te izraženijih pljuskova i grmljavine, osobito na Jadranu i krajevima uz njega. U drugom dijelu dana postupno smanjenje naoblake. Umjeren jugoz…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.