2 min. čitanja

MODEL BUDUĆNOSTI Kruzer s urbanim vrtovima na koji mogu slijetati dronovi

MODEL BUDUĆNOSTI Kruzer s urbanim vrtovima na koji mogu slijetati dronovi
Foto: Meyer Werft

Meyer Group predstavlja futuristički model broda za krstarenje koji će imati urbane vrtove i platforme za dronove, a energija će dolaziti od valova, sunca i vjetra. Bit će izgrađen uglavnom od održivih materijala.

Grupacija Meyer iskoristila je ovotjedni događaj Seatrade Cruise Global u Fort Lauderdaleu na Floridi, kako bi prikazala ne samo neka od svojih nedavnih postignuća, već i dala uvid u futuristički model broda za krstarenje koji uključuje radikalne inovacije.  

Nazvan 'Reverse', ovaj model ima aerodinamičan vanjski izgled sa zatvorenom staklenom oplatom. Ima urbane vrtove i platforme za slijetanje dronova te javne prostore koji čine središnju točku unutrašnjosti broda.

Neki aspekti ovog konkretnog kruzera budućnosti, koji pokazuje kako bi krstarenje moglo izgledati 2100. godine, možda se neće svidjeti suvremenicima.

- Brod se temelji na globalnim megatrendovima i jedan je, ali ne i jedini, logičan odgovor na njih, kaže Tim Krug, voditelj grupe za razvoj u Meyer Group.

- Primjerice, predvidjeli smo restorantski dio koji više služi kao mjesto za druženje jer zamišljamo da će se veliki dio hranjivih tvari konzumirati u koncentriranom obliku poput tableta - dodaje.

Krug smatra da s današnje točke gledišta ponekad dolazimo do "ekstremnih pristupa", ali da je važno o njima dobro razmisliti.

Za energiju će se koristiti snaga valova uz pomoć horizontalnih krila na trupu, ali tu su i neizostavne solarne i gorive ćelije te energija vjetra - ni traga fosilnim gorivima!

Meyer Group već pokazuje kako se mogu koristiti održivi materijali. Model Reverse, prvi puta predstavljen na događaju u Fort Lauderdaleu, napravljen je uglavnom od održivih materijala od kojih je 90 posto ili reciklirano ili se može reciklirati.

Osvjetljenje napaja funkcionalna goriva ćelija koju pokreće metanol. Nju su na sajmu koristili i za punjenje pametnih telefona i tableta.

U međuvremenu, ovaj futuristički kruzer - zajedno sa spomenutim tabletama umjesto hrane - ostaje u budućnosti, a Meyer se trenutno bavi brojnim vrhunskim projektima kruzera 'sadašnjosti', prenosi Marine Log.

Njegovo njemačko brodogradilište, Meyer Werft, ove će godine Silversea Cruises isporučiti dugo očekivani Silver Nova, dok će njegovo finsko brodogradilište, Meyer Turku, isporučiti najveći kruzer na svijetu, Icon of the Seas, Royal Caribbean Internationalu kasnije ove godine.

Nedavno su izvjestili da je u Meyer Turku započela montaža Mein Schiff 7. Ovo najnovije plovilo za TUI Cruises bit će među prvima koje će biti spremno za metanol i zeleni metanol, čineći njegov rad gotovo klimatski neutralnim.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Gradi se prva nevidljiva superjahta na svijetu
Ogromna jahta Pegasus bit će posebna po mnogočemu, ali najdojmljivije je što će na pučini biti - praktički nevidljiva. Od bazena koji će se po potrebi prenamijeniti u heliodrom, hidromasažne kade, sklopivih balkona do solarnih elektrana i litij-ionskih baterija - svega će biti na 88-metars…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.