1 min. čitanja

Gradi se prva nevidljiva superjahta na svijetu

Gradi se prva nevidljiva superjahta na svijetu
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - Ogromna jahta Pegasus bit će posebna po mnogočemu, ali najdojmljivije je što će na pučini biti - praktički nevidljiva.

Od bazena koji će se po potrebi prenamijeniti u heliodrom, hidromasažne kade, sklopivih balkona do solarnih elektrana i litij-ionskih baterija - svega će biti na 88-metarskoj jahti naziva Pegasus.

Međutim, nejveća posebnost je što će biti praktički nevidljiva. Na svojoj bočnoj strani imat će svojevrsna krila koja će sa zrcalnim staklima reflektirati okolinu i tako stopiti plovilo s njome.

Idejni začetnik, Joseph Forakis, kaže da je želio stvoriti jahtu koja je bliska moru i prirodi, sačinjenu "od oblaka koji lebde iznad vodene linije" čime želi odati počast prirodi.

Na krovu jahte će biti sunčane elektrane za napajanje elektrolizera koji će potom iz vode izdvajati vodik i pretvarati ga u električnu energiju kojom će napajati baterije. Dizajner navodi kako će ona imati nultu emisiju ugljika, ali i gotovo beskonačan domet, a naglašava kako će to biti i prva 3D printana superjahta na svijetu.

Posebnost interijera bit će Drvo života koje će se protezati kroz sve četiri palube povezane spiralnim stepenicama, a služit će kao jezgra hidroponskog vrta gdje će se uzgajati svježa hrana.

Iako već postoje potencijalni kupci, Forakis tvrdi da je njegova jahta za sada samo koncept, a očekuje da bi mogla biti gotova do kraja 2030. Trajanje izgradnje procjenjuje na pet do sedam godina.

Napominje kako njezin razvoj nije baziran na fikciji, već na znanstvenim činjenicama, prenosi CNN.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.