1 min. čitanja

Mladi liječnik zagrebačku adresu zamijenio onom na najudaljenijem naseljenom otoku

Mladi liječnik zagrebačku adresu zamijenio onom na najudaljenijem naseljenom otoku
Foto: HRT / Screenshot

LASTOVO - Liječnik Fran Blažević svoju je zagrebačku adresu zamijenio onom na najudaljenijem naseljenom otoku. U Lastovo je došao uoči turističke sezone kada je broj stanovnika utrostručen i vrlo brzo iskusio niz ozbiljnih situacija.

Fran Blažević (27) samo dva dana nakon završenog Medicinskog fakulteta u Zagrebu postao je lastovski liječnik. Imao je licenciju i znanje, a vrlo brzo počeli su se nizati izazovi.

- Već drugi tjedan bila je jako izazovna situacija. Jedan je pacijent imao infarkt, slučajno smo na piću bili dr. Brešić, sestra i ja kad smo dobili poziv. U jednom trenutku pacijent je dobio srčanu aritmiju, ali smo ga prije dolaska helikoptera stabilizirali. Nakon toga nisam od uzbuđenja spavao, bilo je stresno, ali najvažnije je da je živ i zdrav - prepričava dr. Blažević za HRT.

Na otok je došao uoči turističke sezone, kaže, skupilo se različitih iskustava - od lakših kirurških zahvata, podizanja helikoptera do poziva u pomoć korčulanskoj pomorskoj policiji.

Dvojbe rješava konzultirajući se s iskusnim kolegama.

- Najosjetljiviji sam na djecu, to je posebna odgovornost i stres, tu uvijek zovem kolege iz KBC-a Split i Zagreb. Svi su mi od velike pomoći, rekao je i posebno istaknuo dr. Antokovića koji mu je uvijek na raspolaganju kada ima pacijente s koronarnim problemima.

Načelnica Lastova Anita Jančić Lešić kaže da je mladima teško doći na otok, a da se neki koji dođu ne zadrže dugo. Dr. Blažević treći je liječnik na otoku u godinu dana.  

Za sada Lastovo neće izgubiti svojeg doktora Blaževića koji se, kako sam kaže, još kao mali zaljubio u Dalmaciju i nije oklijevao kada je dobio poziv.

Ovo iskustvo za mladog zagrebačkog liječnika velik je ne samo profesionalni nego i osobni izazov jer zima na otoku ima puno lica.

Ivana Šilović

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.