1 min. čitanja

Mladi kalafati u Sumartinu uče kako izgraditi drveni brod

Mladi kalafati u Sumartinu uče kako izgraditi drveni brod
Foto: Maritima Educare / Facebook

SUMARTIN – Maritima educare (MEA) je udruga iz Sumartina koja se bavi očuvanjem pomorske baštine te specifično očuvanjem tradicionalnog brodograditeljskog zanata – kalafatanja. Primarna publika su joj djeca i mladi ljudi do kojih dopire putem svojih edukativnih programa.

Trenutno se odvija projekt pod nazivom ”Zajedrimo u Europu” kojim se promovira te na zanimljiv i originalan način predstavlja bogata kulturno-povijesna baština otoka, a učenicima bračkih škola se pruža prilika da iz prve ruke iskuse pomorski zanat koji je generacijama definirao tradicionalnu pomorsku baštinu njihove zajednice. Stjecanje znanja i praktičnog iskustva potrebnog za izgradnju drvenog broda mladima otoka Brača postalo je gotovo nemoguće jer više ne postoji škola u Hrvatskoj koja podučava ovaj zanat. Stoga, Maritima Educare otvara vrata radionice u nevjerojatan svijet drvene brodogradnje učenicima koji možda kasnije požele učiti od samih majstora zanata i nastaviti tradiciju.

Prezentacije o maritimnoj baštini i interaktivne radionice ‘Kalafat’ se održavaju u svim osnovnim  školama na otoku Braču, a vodi ih iskusni brodograditelj i kalafat Anthony Michael Vlahovich iz Sumartina i tri volontera Europskih snaga solidarnosti.

Učenici imaju priliku čuti i o maritimnoj baštini drugih EU zemalja iz prve ruke od MEA volontera  – koji volontiraju u udruzi tri mjeseca na projektu Learn-Live-Share Europskih Snaga Solidarnosti. Oni promoviraju programe EU mobilnosti za mlade, dijele svoja iskustva, te demonstriraju svoje brodograditeljske vještine koje su naučili za vrijeme svog volontiranja.

Kao dodatnu aktivnost u sklopu projekta MEA organizira i malu školu jedrenja na svojim malim skifovima (drvenim jedrilicama) za učenike koji su zainteresirani za ovakav tip aktivnosti na moru.

Škola se odvija svaki vikend (subota i nedjelja) u Sumartinu na rivi od 11-13 sati do 5.lipnja.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.