3 min. čitanja

Mlada hrvatska znanstvenica istražuje vrstu mikroalgi koje bi mogle pomoći smanjenju onečišćenje na Zemlji

Mlada hrvatska znanstvenica istražuje vrstu mikroalgi koje bi mogle pomoći smanjenju onečišćenje na Zemlji
Foto: Institut Ruđer Bošković

Je li rješenje za smanjenje onečišćenja na našem planetu u posebnoj vrsti mikroalgi koje se brzo prilagođavaju promjenjivim okruženjima? Odgovor na to pitanje pokušat će pronaći mlada znanstvenica s Instituta Ruđer Bošković, jedna od samo 11 mladih ynanstvenika dobitnika prestižne potpore Europske organizacije za molekularnu biologiju - EMBO-a.

Doktorica znanosti Jelena Godrijan sljedećih tri do pet godina istraživat će nimalo jednostavan misterij mikroalgi zvanih kokolitoforidi koje bi nam mogle pomoći da smanjimo onečišćenje na Zemlji.

Iako promjera od samo 10 mikrometara, te su alge odgovorne za četvrtinu fotosinteze na našem planetu.

- Sudjeluju u dva procesa kojima povlače ugljik iz okoliša, i to rade fotosintezom i kalcifikacijom, grade stanice i grade svoj skelet. To ih oteža da potonu na dno i tako povlače ugljik na dno - kratko je objasnila znanstvena suradnica u IRB-ovu Laboratoriju  za biogeokemiju mora i atmosfere, dr. sc. Jelena Godrijan.

Kokolitoforida ima više od 200 vrsta. O životnom ciklusu većine njih još se malo zna, a doktorica Godrijan i njezina istraživačka grupa proučavat će one iz Jadranskog mora. U tu svrhu dobila je potporu Europske organizacije za molekularnu biologiju od 50 000 eura.

- Dobiti EMBO potporu je super osjećaj. Kao mladom znanstveniku teško je osnovati svoju istraživačku grupu, i ovo je jako značajan iskorak u mojoj karijeri - rekla je mlada znanstvenica.

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković istraživat će utjecaj klimatskih promjena na ciklus ugljika u oceanu
Institut Ruđer Bošković (IRB) uspostavit će novu istraživačku grupu koja će se baviti jednom od najznačajnijih skupina algi s ciljem razumijevanja utjecaja klimatskih promjena na ciklus ugljika u oceanu, priopćeno je iz IRB-a. Voditeljica skupine Jelena Godrijan ovogodišnja je dobitnica prestižne p…

Kolega znanstvenik iz Francuske s kojim će surađivati dijeli njezinu istraživačku strast. I za njega je ovo prilika za znanstveni iskorak.

- Sretan si kad se ujutro probudiš i možeš otići u laboratorij... Istražuješ, izvodiš pokuse, a odlazak u inozemstvo izvrsna je prilika za upoznavanje novih ljudi, sudjelovanje u novim istraživanjima - kazao je doktor znanosti Frédéric Nicolas Gilles Chaux-Jukic.

Nadaju se da će njihova istraživanja, u suradnji sa znanstvenicima diljem svijeta, našem planetu omogućiti da ubuduće lakše diše, prenosi HRT.

I.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Hrvatski znanstvenici otkrili novi probiotički soj važan za uzgoj školjkaša
ZAGREB/PULA - Hrvatski znanstvenici na projektu uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena pronašli su potpuno nov probiotički soj bakterija koje imaju snažnu antimikrobnu aktivnost prema najčešćim patogenima, priopćeno je s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu. Z…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.