1 min. čitanja

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković istraživat će utjecaj klimatskih promjena na ciklus ugljika u oceanu

Znanstvenici s Instituta Ruđer Bošković istraživat će utjecaj klimatskih promjena na ciklus ugljika u oceanu
Foto: Pixabay/Iustracija

Institut Ruđer Bošković (IRB) uspostavit će novu istraživačku grupu koja će se baviti jednom od najznačajnijih skupina algi s ciljem razumijevanja utjecaja klimatskih promjena na ciklus ugljika u oceanu, priopćeno je iz IRB-a.

Voditeljica skupine Jelena Godrijan ovogodišnja je dobitnica prestižne potpore vrijedne 50.000 eura, koju svake godine dodjeljuje Europska organizacija za molekularnu biologiju (EMBO), krovna znanstvena organizacije u području molekularne biologije koja okuplja više od 1900 vodećih znanstvenika iz Europe i svijeta.

Ove godine na natječaj EMBO ukupno su pristigla 64 projekta, od kojih je među 11 najboljih izabran projekt Jelene Godrijan s IRB-a.

Jelena Godrijan radi kao znanstveni suradnik u Laboratorij za biogeokemiju mora i atmosfere na IRB-u. Do sada je opisala novu vrstu fitoplanktona, sudjelovala u otkriću živog fosila, te otkrila da alge mogu preživjeti i u mraku. Njezin istraživački interes okupirala je jedna skupina jednostaničnog fitoplanktona, poznata pod nazivom kokolitoforidi. Po njezinu mišljenju, ta skupina fitoplaktona mogla imati jednu od ključnih uloga u ciklusu ugljika u oceanu.

- Nadamo se da će naše istraživanje pridonijeti boljem razumijevanju funkcije kokolitoforida u oceanskim ekosustavima, ciklusu razmjene hranjivih tvari, te razumijevanju načina na koji kokolitoforidi reagiraju na klimatske promjene - rekla je.

Kokolitoforidi u promjeru imaju tek 10 mikrometara i nevidljivi su golim okom. Odgovorni su za otprilike četvrtinu fotosinteze na planetu. Štoviše, kokolitoforidi su jedini mikroskopski organizmi koji provode i fotosintezu i kalcifikaciju, te se izmjenjuju između te dvije različite životne faze za koje se smatra da im pomažu da se brzo prilagode promjenjivim okruženjima, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.