2 min. čitanja

Hrvatski znanstvenici otkrili novi probiotički soj važan za uzgoj školjkaša

Hrvatski znanstvenici otkrili novi probiotički soj važan za uzgoj školjkaša
Foto: Sveučilište u Zadru

ZAGREB/PULA - Hrvatski znanstvenici na projektu uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena pronašli su potpuno nov probiotički soj bakterija koje imaju snažnu antimikrobnu aktivnost prema najčešćim patogenima, priopćeno je s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu.

Znanstvenici s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta u Zagrebu i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, time su uspješno priveli kraju trogodišnji znanstveni projekt "Integrirani sustav uzgoja alternativnih vrsta školjkaša u uvjetima klimatskih promjena", koji je financirao Europski fond za regionalni razvoj u iznosu od 450 tisuća eura.

Foto: Sveučilište u Zadru

Izoliran je soj iz češljače - lat. Aequipecten opercularis, koja je izabrana kao potencijalna alternativna vrsta školjkaša u akvakulturi. Novi probiotički soj potpuno je istražen i zadovoljio je niz sigurnosnih, tehnoloških i funkcionalnih kriterija.

U uzgoju školjkaša je primjena navedene bakterije pokazala iznimne rezultate, jasno vidljive iz smanjenja mikroorganizama uzročnika kvarenja, što otvara brojne mogućnosti primjene ovog soja, ne samo u akvakulturi nego i u biokonzerviranju.

Primjena novog probiotika rezultirala je pozitivnim učincima na prirast i kondicijski indeks školjkaša, a kada su se eksperimenti proveli u uvjetima klimatskih promjena rezultati su pokazali povoljne trendove koji uistinu otvaraju brojne mogućnosti, rečeno je.

U sklopu projekta nabavljena je i visoko sofisticirana istraživačka oprema vrijedna 150 tisuća eura koja će biti i dalje na raspolaganju znanstvenicima i studentima ovih dviju institucija.

Klimatske promjene dugoročna su prijetnja uzgoju školjkaša

Porast temperature mora, smanjenje dotoka slatke vode, porast saliniteta te acidifikacija mora izrazito negativno utječu na uzgoj školjkaša, usporavajući i smanjujući njihov rast te povećavajući smrtnost, prenosi HRT.

Posebno je ugrožen uzgoj kamenica, koje će u nekim područjima do kraja stoljeća jednostavno nestati. Porast temperature mora pospješit će pojavu i širenje postojećih, ali i novih bolesti kod školjkaša u uzgoju, dok porast prosječnih temperatura zraka značajno povećava rizik od kvarenja školjkaša tijekom njihova skladištenja, distribucije i pripreme hrane, ističe se.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.