2 min. čitanja

Mještani Vranjica: "Gdje su stanice za mjerenje kvalitete zraka?"

Mještani Vranjica: "Gdje su stanice za mjerenje kvalitete zraka?"
Foto: GI Mjesto koje hoće živjeti

VRANJIC - Unatoč zaključku Gradskog vijeća sa sjednice u veljači 2021. godine, mjerne stanice za mjerenje kakvoće zraka u Vranjicu nisu niti u postupku razmatranja, a kamoli realizacije, stoji u pismu kojeg su mještani ovog naselja poslali Gradu Solinu, pod čiju ingerenciju spadaju.

Pismo kojeg potpisuje Građanska Inicijativa "Mjesto koje hoće živjeti", prenosimo u cijelosti:

"Vaša podrška i angažiranost oko zdravlja mještana Vranjica je evidentno samo deklarativne naravi. Zdravlje vaših sugrađana bi, nadamo se, trebalo imati prioritet kod rješavanja izglasanih stavki na GV.

Svakodnevno smo izloženi onečišćenju zraka od strane poslovnih subjekata u okruženju: Salonit, Yacht club Vranjic, Žitni terminal, Sjeverna luka, INA, Cemex.Mještani se žale na neugodan miris plina, amonijaka, boja, lakova, nafte, težak zrak od prašine. Ne postoji dan da nemamo čestica prašine u zraku od Žitnog terminala, od radova u Salonitu i Yacht club Vranjic/Brodoremontu (pjeskarenja, brušenja, lakiranja, bojanja), i u Sjevernoj luci i Cemexu (pretovar rasutog tereta) (slike u prilogu).

Nadalje, kako navodi  NZJZ (dopis u prilogu) 'Moguće je izvršiti uzorkovanje putem postavljanja uzorkivača za sakupljanje lebdećih čestica PM 10 ili 2,5 mikrona kao i analizu njihovog sastava, a sve sukladno Zakonu o zaštiti zraka. Za to je potrebno da nam temeljem odluke o potrebi mjerenja koju donosi lokalna samouprava/upravni odjel dostavite zahtjev za ponudom te temeljem prihvaćanja naše ponude i zahtjeva za mjerenjem godine dana ovaj Zavod posao može obaviti u cijelosti sve sukladno Zakonu o zaštiti zraka.

Stoga zahtijevamo odluku o potrebi mjerenja koju donosi lokalna samouprava, s obzirom na stanje zagađenosti zraka u Vranjicu, a sve sukladno Zakonu o zaštiti zraka čl.7, stavak 1. Učinkovitost zaštite i poboljšanja kvalitete zraka osiguravaju Hrvatski sabor i Vlada Republike Hrvatske te predstavnička i izvršna tijela jedinica lokalne i područne samouprave unutar svoje i ovim Zakonom određene nadležnosti'", stoji u pismu.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.