2 min. čitanja

Ministrica Vučković u Šibeniku: “Stopostotna potpora uspostavi Centar za razvoj marikulture u Mandalini”

Ministrica Vučković u Šibeniku: “Stopostotna potpora uspostavi Centar za razvoj marikulture u Mandalini”
Foto: Ratko Dodig / Ilustracija

ŠIBENIK – Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je s ravnateljem Uprave za ribarstvo Antom Mišurom u petak, 14. svibnja 2021. godine, posjetila Šibensko-kninsku županiju, pri čemu je svečano obilježen početak radova na projektu financiranom iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ukupne vrijednosti odobrene potpore veće od 4,5 milijuna kuna – Centru za razvoj marikulture –  te obišla OPG Čorić, lokaciju buduće ribarske luke Rogoznica u uvali Peleš i održala sastanak u Institutu za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Ministrica Vučković je posjetila OPG Antonio Čorić, čiji  je nositelj mladi poljoprivrednik koji putem Programa ruralnog razvoja unapređuje plantažu smokve koja se proteže na 2,23 ha te maslinik, a planira širenje proizvodnje i asortimana proizvoda.

U okviru mjere Operativnoga programa za pomorstvo i ribarstvo, II.7. „Povećanje potencijala akvakulturnih lokaliteta“, odobrena je stopostotna potpora kojom će se uspostaviti Centar za razvoj marikulture Šibensko-kninske županije u uvali sv. Petar u Mandalini te je prilikom posjeta ministrice svečano obilježen početak radova.

Također, Prostornim planom uređenja Općine Rogoznica utvrđena je lokacija nove ribarske luke u uvali Peleš koju je ministrica poljoprivrede obišla u sklopu posjeta županiji, s obzirom na mogućnost financiranja putem novog Programa za pomorstvo, ribarstvo i akvakulturu. Naime, Rogoznica je jedna od najvažnijih ribarskih luka na Jadranu jer upravo njoj zbog dobre prometne povezanosti gravitira najviše ribarskih brodova, naročito u koćarskom segmentu, a izgradnjom luke ribarima bi se osigurao privez brodova i iskrcaj ribe.

Foto: MP

– U okviru Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo 2014.-2020. dodijelili smo više od dvije milijarde kuna, odnosno više od 80 posto od ukupno 348,7 milijuna eura javne potpore. Veseli me reći kako je putem mjere ulaganja u ribarske luke i pristaništa putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno 359 milijuna kuna za 13 ribarskih luka u Hrvatskoj, a od toga se čak 211 milijuna kuna odnosi na ulaganja u luke u Dalmaciji – izjavila je ovom prilikom ministrica Marija Vučković.

Kroz Europski fond za pomorstvo i ribarstvo u Šibensko-kninskoj županiji ugovoreno je ukupno 242 projekta i dodijeljena potpora u iznosu od 43 milijuna kuna. O široj slici ulaganja i povlačenju sredstava europskih fondova u Šibensko-kninsku županiju govori Program ruralnog razvoja kroz koji je ugovorena potpora u vrijednosti od 393 milijuna kuna, od čega je isplaćeno gotovo 250 milijuna kuna. Također, s ciljem pomoći hrvatskim poljoprivrednicima i ribarima u koronakrizi, u toj je županiji samo kroz COVID mjere pomoći do sada isplaćeno 11,3 milijuna kuna za 234 korisnika.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.