2 min. čitanja

Ministrica Vučković otvorila 2. Ljetni noćni sajam "S klobasicom u EU 2023"

Ministrica Vučković otvorila 2. Ljetni noćni sajam "S klobasicom u EU 2023"
Foto: MInistarstvo poljoprivrede

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković otvorila je 2. Ljetni noćni sajam "S klobasicom u EU 2023." u petak 28. srpnja 2023. godine u Svetom Petru u Šumi. Manifestacija je to kojom se ovaj kraj profilirao u pravo međunarodno središte kobasičarstva.

Vučković je kazala kako se Istra može podičiti značajnim doprinosom u nizu poljoprivrednih sektora, ali i međunarodnoj eno-gastronomskoj prepoznatljivosti Hrvatske, a Sveti Petar u Šumi svake godine okuplja ljubitelje kobasica i promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih proizvoda.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

- Ponosni smo na sve hrvatske poljoprivredno-prehrambene proizvode zaštićene na razini Europske unije. S čak 44 hrvatska poljoprivredno - prehrambena proizvoda na visokom smo sedmom mjestu među državama članicama prema broju zaštićenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda - kazala je Vučković naglasivši kako je u postupku zaštite na nacionalnoj razini upravo Istarska kobasica.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Na razini EU u Istri je danas zaštićen naziv Istarski pršut, naziv „Istra“ za maslinovo ulje i Meso istarskog goveda – boškarina, dok je u postupku registracije Istarski med i Istarski ovčji sir.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

- Takav uspjeh rezultat je hrvatske bogate tradicije proizvodnje i pripreme različitih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda visoke kakvoće, ali i zajedničkog rada, kako samih proizvođača tako i nas u Ministarstvu poljoprivrede, koji ih podupiremo od trenutka donošenja odluke o pokretanju postupka zaštite naziva sve do registracije naziva- naglasila je Vučković.

Ovaj sajam zasigurno je korak naprijed u promociji domaćih proizvoda i svjesnosti potrošača o njima. Suhomesnati proizvodi, sirevi, vina, rakije, slastice i proizvodi ekološke poljoprivrede predstavljaju samo dio gastronomskih mogućnosti kojima Hrvatska vrvi, a koje ćemo nastaviti snažno podržavati.

Foto: Ministarstvo poljoprivrede

Župan Istarske županije Boris Miletić zahvalio se ministrici Vučković i Ministarstvu poljoprivrede na podršci.  

- Istarska županija je od samog početka zacrtala put tradicije, autohtonosti i promocije poljoprivrednih proizvoda, a to će činiti i dalje - kazao je Miletić.

Načelnik općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić kazao je kako se ljetni noćni sajam nadovezuje na proljetni s ciljem promocije tradicionalne proizvodnje suhomesnatih kobasičarskih proizvoda iz Istre i Hrvatske.

- Danas promoviramo i supetarski pijat koji se sastoji od deset suhomesnatih proizvoda domaćih proizvođaca iz šest odobrenih pogona i sirane Latus kao jedinstveni brandirani gastro proizvod u Hrvatskoj, a sve s ciljem promocije tradicionalne proizvodnje - rekao je Bratulić.

Sajam je okupio oko 40 proizvođače kobasice iz većine hrvatskih regija.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.