2 min. čitanja

Ministarstvo u lipnju kreće s kampanjom “Poslušaj glas prirode!”

Ministarstvo u lipnju kreće s kampanjom “Poslušaj glas prirode!”
Foto: MUP Ravnateljstvo civilne zaštite

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u ponedjeljak su najavili da će 8. lipnja, u sklopu provedbe EU projekta, krenuti s komunikacijskom kampanjom pod nazivom “Poslušaj glas prirode!” kako bi svakog građanina osvijestili o važnosti bioraznolikosti Hrvatske.

– Komunikacijska kampanja provest će se u sklopu EU projekta ‘Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000’. Cilj nam je da svakoga osvijestimo koliko je vrijedna bioraznolikost Hrvatske, koliko je često puta svjetski jedinstvena i glavni resurs koji imamo i koji zaista trebamo njegovati – istaknuo je Aljoša Duplić iz tog Ministarstva.

U sklopu tog EU projekta Ministarstvo je u ponedjeljak za novinare organiziralo studijsko putovanje zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže Natura 2000 u Međimurskoj županiji. Posjetili su Javnu ustanovu za zaštitu prirode Međimurske županije Međimursku prirodu, centar za posjetitelje Med dvemi vodami u Križovcu, Svetomartinsku Muru te Matulov grunt u Frkanovcu, piše HRT.

Istaknuto je kako je projekt Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000 najambiciozniji i najveći projekt osnaživanja sustava zaštite prirode koji se trenutno provodi u Hrvatskoj. Vrijedan je 186.497.150 kuna, a EU ga sufinancira s 85 posto sredstava u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.. Projekt se provodi od 2017. i završava 2023. kada se očekuje da će barem 40 posto ekološke mreže biti pokriveno planskim dokumentima. Pratit će ga i intenzivna komunikacija s javnosti o važnosti zaštite prirode i ulozi ekološke mreže.

Ekološka mreža Natura 2000 trenutačno je najveća mreža zaštićenih područja na svijetu i temelj sustava zaštite prirode u EU. Prostire se na približno 1.215.000 četvornih kilometara svih 27 država članica, odnosno na 18,5 posto kopna i gotovo devet posto mora EU. Hrvatska je bioraznolikošću jedna od najbogatijih europskih zemalja, stoga je i ekološka mreža Natura 2000 u Hrvatskoj, s obzirom na ukupni teritorij, među najvećima u EU. Obuhvaća 25.956 četvornih kilometara i pokriva 36,8 posto kopnenog teritorija te 9,3 posto mora, a sastoji se od 745 područja očuvanja značajnih za vrste i stanišne tipove te 38 područja očuvanja značajnih za ptice.

Organizirano studijsko putovanje za novinare ujedno je obilježilo početak tjedna zaštite prirode – Međunarodnog dana pčela (20. svibanj), Europskog Natura dana (21. svibanj), Međunarodnog dana bioraznolikosti i Dana zaštite prirode u Republici Hrvatskoj (22. svibanj) te Europskog tjedna parkova (24. svibanj).

Z.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.