4 min. čitanja

Ministarstvo turizma: "Pokrenut je izvanredan nadzor nad radom Turističke zajednice Vis!"

Ministarstvo turizma: "Pokrenut je izvanredan nadzor nad radom Turističke zajednice Vis!"
Foto: Arhiv

VIS - Nakon što je donedavni direktor turističke zajednice u Visu, Nikola Baržić, davši ostavku na svoju dužnost u lipnju, javno prozvao svog prethodnika za niz nepravilnosti i prijavio ga DORH-u zbog sumnje u pronevjeru novca, te nakon toga prozvao DORH i Ministarstvo turizma za nerad, jer šest mjeseci nisu obradili ni provjerili ovaj slučaj, za komentar smo pitali Ministarstvo turizma.

Odgovor iz Ministarstva objavljujemo u cijelosti:

"Nastavno na zaprimljeni upit vezano uz prijavu nepravilnosti u Turističkoj zajednici grada Visa od strane gospodina Nikole Baržića, ovim putem se očitujemo kako slijedi:

Ministarstvo turizma i sporta zaprimilo je 7. ožujka 2023. godine predstavku direktora Turističke zajednice grada Visa u kojoj se iznosi niz sumnji o uočenim nepravilnostima u radu bivšeg direktora Turističke zajednice grada Visa, Ive Fiamenga.

Ministarstvo turizma i sporta na istu se očitovalo 15. ožujka 2023., sukladno utvrđenim činjenicama ustanovljenim redovnim nazorom u okviru svojih nadležnosti, propisanih čl. 61. Zakona o turističkim zajednicama i promociji hrvatskog turizma („Narodne novine“, broj 52/19 i 42/20 - dalje u tekstu: Zakon).

Također, 16. svibnja 2023. pokrenut je izvanredan nadzor nad radom Turističke zajednice grada Visa te je isti u tijeku.

Ističemo kako nadzor nad financijskim poslovanjem turističkih zajednica obavlja ministarstvo nadležno za financije sukladno posebnom propisu o financijskom i računovodstvenom poslovanju neprofitnih organizacija.

Uvažavajući pokrenute postupke pri nadležnim institucijama, a vezani su uz predmetno pitanje, nismo u mogućnosti komentirati navedeno, a kako ne bi utjecali na sam tijek postupaka", objavili su iz Ministarstva turizma.

Podsjetimo, u izvješću o obavljenom nadzoru nad radom TZ Grada Visa, a kojeg smo prethodno objavili u demantiju njegovog prethodnika Ive Fiamengo, sa zahtjevom da demantira što je Baržić javno objavio, između ostalog stoji i nekoliko nepravilnosti na koje nadzor upozorava.

Između ostalog, tvrdi se da zapisnici ne sadrže sve elemente propisane Poslovnikom o radu Skupštine i Vijeća, da nije naveden detaljan sadržaj rasprave za svaku točku dnevnog reda, niti su zapisnici popraćeni odlukama donesenima na sjednicama Skupštine i Vijeća. Zbog toga su im izdali preporuke za budući rad, te naložili da Turistička zajednica izvrši izvješće o radu za 2021. godinu.

Podsjetimo, u međuvremenu nam se obratio i njegov prethodnik Ivo Fiamengo, sa zahtjevom da demantira što je Baržić javno objavio.

Za Morski HR je još dodatno pojasnio:

- Dokumente koje nadzor traži su tek trebali biti donijeti do 31. ožujka, a nadzor je bio u veljači te su dostavljeni naknadno. Ako pažljivo iščitate rješenje nadzora možete vidjeti da se radi o uputama za buduće postupanje a ne o nekim nepravilnostima. Znači niti jedna nepravilnost nije pronađena!!!!

Što se tiče mog potpisivanja računa i ugovora, niti jedan dokument nisam potpiso od dana kada je ministarstvo potvrdilo gosp. Baržića za direktora odnosno od 03.10 2022. iako sam razrješen tek 08.11. jer nisam htio provoditi dvovlašće u TZ - kazao nam je Fiamengo.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Oglasio se prozvani dugogodišnji direktor TZ Vis: “Ministarstvo turizma je ocijenilo da sam sve radio po zakonu”
Nakon što je donedavni direktor turističke zajednice u Visu, Nikola Baržić, davši ostavku na svoju dužnost u lipnju, javno prozvao svog prethodnika za niz nepravilnosti i prijavio ga DORH-u zbog sumnje u pronevjeru novca, te nakon toga prozvao DORH i Ministarstvo turizma za nerad, jer šest mjeseci n…
SKANDAL U VISU Bivši direktor TZ dao ostavku jer nitko nije reagirao na prijave za dugogodišnju krađu novca: Sve sam prijavio DORH-u!”
Donedavni direktor turističke zajednice u Visu, Nikola Baržić, dao je ostavku na svoju dužnost u lipnju, nakon što je, kako kaže, otkrio niz nepravilnosti i pronevjere novca od strane svog prethodnika. Sve je detaljno opisao u prijavi koju je poslao Državnom odvjetništvu u ožujku ove godine, n…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.
//