2 min. čitanja

Ministarstvo mora o sudarima jedrilica s mostom: "Nedovoljna pozornost voditelja brodice!"

Ministarstvo mora o sudarima jedrilica s mostom: "Nedovoljna pozornost voditelja brodice!"
Foto: Arhiv / Ilustracija

ŽDRELAC - Lučka kapetanija Zadar 27. i 29. srpnja provele su inspekcijski nadzor nad posadama i plovilima, koja su sudjelovala u pomorskim nezgodama, u prolazu Mali Ždrelac, uslijed udara u konstrukciju istoimenog mosta.

S obzirom da plovilo nije pretrpjelo kritična oštećenja zbog kojih bi postojala opasnost od potonuća, voditelju katamarana izdan je nalog za uklanjanje plovila, što je uspješno izvršeno istoga dana te je prolaz ponovno slobodan za pomorski promet.

Točan uzrok ove pomorske nezgode Lučka kapetanija Zadar utvrdit će daljnjim inspekcijskim nadzorom.

Druga pomorska nezgoda na istoj poziciji dogodila se jučer, 29. srpnja kada je jedrilica imena „COSIMO“ udarila u konstrukciju mosta „ Mali Ždrelac“ i pri tome slomila jarbol.

Na  jedrilici francuske zastave u trenutku nezgode boravilo je ukupno pet osoba, uključujući voditelja, svi državljani Republike Italije. S obzirom da niti u ovoj pomorskoj nezgodi, srećom nije bilo ozlijeđenih, niti onečišćenja mora, proveden je inspekcijski nadzor te je kao uzrok nezgode utvrđena nedovoljna pozornost voditelja brodice.

Pomorski promet kroz morski prolaz Mali Ždrelac tijekom trajanja inspekcijskog nadzora te izvršenja tegljenja odvijao se bez ograničenja.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Jedrilice vs. most Ugljan-Pašman: Dvije zapele u dva dana
Most Ždrelac između otoka Ugljana i Pašmana visok je 16,5 metara. No, neke od jedrilica koje krstare Jadranom imaju jarbole kojima je to izgleda premalo. U svega dva dana dvije su jedrilice prilično dobro osjetile betonsku silinu mosta ispod kojeg su svojevrsna morska vrata prema Ižu i Dugom Otoku.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.