3 min. čitanja

Mediteranska prehrana najbolji borac protiv simptoma dugog COVID-a

Mediteranska prehrana najbolji borac protiv simptoma dugog COVID-a
Foto: Pixabay/Ilustracija

Umor, preskakanje srca i poteškoće s disanjem su uobičajeni simptomi dugog COVID-a, koji mogu ostati i do nekoliko mjeseci nakon bolesti.

Puno je toga za naučiti o ovom stanju, pa iako hrana ne može izliječiti bolest, nutricionisti i stručnjaci za hranu imaju par ideja kako hrana može pomoći da se lakše nosite s problemima. Dugi COVID je ustvari infekcija koja traje i kad bolest završi, a o tom stanju se još puno mora naučiti. No ako želite lakše podnositi simptome, evo što biste trebali jesti, a što izbaciti iz prehrane.

Mediteranska prehrana

Dr. Greg Vanichkachorn, direktor odjela za COVID Mayo Klinike te dr. Joan Salge Blake, nutricionistica sa sveučilišta Boston ističu važnost pravilne prehrane, koja će dobro doći cjelokupnom zdravlju. Ono što je po njima najbolji odabir je Mediteranska prehrana koja sadrži maslinovo ulje, povrće, voće, orašaste plodove i cjelovite žitarice. Dodaju i kako to ne znači da morate zaboraviti na meso i proteine, pa su riba i bijelo pileće meso dobar odabir.

Blake dodaje da slab unos proteina može utjecati na umor, a to je jedna od stvari koju ne želite jer će vam COVID i onako pokloniti umor, pa biste svakako trebali paziti da unosite dovoljno namirnica koje sadrže proteine. Masna riba poput tune ili lososa su dobar izvor omega 3 masnoća koje će poboljšati kardiovaskularno zdravlje. No fokus bi trebao biti na super prehrani a ne na super-namirnicama. Super-namirnice su one puno antioksidanata, vlakana i masnih kiselina, a sve su jako dobre za zdravlje.

- Ali upravo će vam super prehrana pomoći da se borite protiv kroničnih bolesti, a kad svi vitamini i minerali rade zajedno, tek to će biti vaša najbolja obrana - dodaje Blake.

Pazite na manjak vitamina

Znanstvenici nisu potvrdili koji će to posebno vitamini pomoći da se lakše borite protiv simptoma COVID-a, ali sigurno nije na odmet pripaziti da ne bi došlo do nedostatka.

- Primjerice, manjak vitamina B12 može dovesti do simptoma kao što je umor, kratkoća daha ili poteškoće s razmišljanjem - navodi Vanichkachorn. Minerali poput željeza su jednako važni, a nedavna je studija pokazala kako pacijenti koji pate od dugog COVID-a mogu imati problema s time kako organizam apsorbira i pohranjuje željezo.

Što liječnik jede svakog dana za bolju ravnotežu šećera u krvi, a nikada nije gladan?

- Manjak željeza može donijeti razne simptome, poput anemije ili umora. Do nedostatka željeza može doći iz brojnih razloga, a u pitanju može biti i neka kronična bolest - dodaje. Liječnik ipak upozorava da prije upotrebe vitamina i minerala porazgovarate s liječnikom, posebno ako mislite da je došlo do nedostatka nekog vitamina u organizmu.

Ne zaboravite na vodu

Vanichkachorn ističe kako svaki pacijent mora piti puno vode. - Pacijenti koji se bore sa simptoma dugog COVID-a često puno više spavaju i tako gube nutrijente, a posebno tekućinu - dodaje te pojašnjava kako i sama dehidracija uzrokuje neugodne simptome pa biste uvijek pokraj sebe trebali imati bocu vode. Dodaje i ako vam je obična voda dosadna možete joj dodati i voće ili povrće kako bi obogatili okus.

Kako akutni COVID može uzrokovati upalne procese u tijelu, dobro je izbjegavati sve što taj proces može pogoršati.

Ako već dugo niste zainteresirani za seks, možda vam nedostaje ovaj vitamin koji sve mijenja

- Vidjeli smo neke markere upale koji su povišeni kod pacijenta - ističe Vanichkachorn te dodaje kako je sasvim normalno da se ponekad počastimo nekom slasticom, ali ustvari bi se trebalo koncentrirati na zdrave namirnice i cjelokupno zdravu prehranu, piše Ordinacija.hr

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.