3 min. čitanja

Matić: Čak 75% građana želi u svojim kućanstvima proizvoditi električnu energiju, zakonski okvir im to otežava

Matić: Čak 75% građana želi u svojim kućanstvima proizvoditi električnu energiju, zakonski okvir im to otežava
Foto: Pixabay / Europski Parlament

U jeku energetske krize i kao posljedica nejasnih Zakona o tržištu električne energije i obnovljivim izvorima donesenim krajem 2021., zastupnik u EP-u Predrag Fred Matić proveo je istraživanje kojemu je cilj bio ispitati koliko su građani uključeni u energetsku tranziciju.

Unatoč potencijalu obnovljivih izvora energije, ponajprije solarnom, uz čak 2600 sunčanih sati godišnje, 94% građana Hrvatske ne proizvodi električnu energiju u svojim kućanstvima. Poražavajući je to podatak koji nam jasno iskazuje da postoje prepreke koje naše ljude sprječavaju u tome da imaju vlastitu jeftiniju struju. Najveći problem je očekivano nedostatak novca, a to potvrđuje i podatak da 75% građana želi proizvoditi vlastitu energiju, ali nisu u financijskoj mogućnosti.

- Država je umjesto većih subvencija i poticajnih mjera išla u smjeru donošenja novih zakona koji su pisani za velike igrače - HEP i slične, a koji ujedno destimuliraju građansku energiju - napominje Matić.

Polovica građana pretpostavlja da bi proizvodnjom električne energije uštedjeli između 11% i 50% iznosa režija u kućanstvu. Ljudi su svjesni da bi im troškovi režija bili umanjeni, a većina njih smatra da se uložena sredstva vrate u roku od 3 do 10 godina.

- Država mora smanjiti birokratske i financijske prepreke jer su građani u ovom istraživanju jasno dali do znanja da žele sami proizvoditi električnu energiju. Treba ih educirati i upoznati s mogućnostima proizvodnje, ali ponajprije donijeti poticajne mjere koje bi im olakšale proces da postanu energetski samoodrživi - kaže Matić.

- Osim građanima, država ne pomaže ni kompanijama koje bi koristile energiju vjetra na moru. Manjak vizije za iskoristivost potencijala Jadrana je i nedostatak pravnog okvira za izgradnju offshore vjetroelektrana - smatra Fred Matić
Foto: Pixabay/Ilustracija

Nadležne institucije ne pružaju dovoljno informacija

Također, građani su procijenili da o procesu dobivanja dozvole za instalaciju opreme koja koristi obnovljive izvore energije ne znaju dovoljno. 50% njih ne zna ništa o tome, a 41% ispitanika ne zna dovoljno. O ideji energetske zajednice koja je podrobnije predstavljena krajem prošle godine u novom Zakonu o tržištu električne energije, građani ne znaju skoro ništa, no otvoreni su za ideju dijeljenja energije sa svojim susjedima. To ujedno znači da su otvoreni i za investiranje - primjerice u zajedničku sunčanu elektranu te u zajedničku razmjenu energije ili trgovanje energijom. Premda je sam pojam relativno nov, podaci pokazuju koliko su građani neupućeni, dok volja postoji.

Zanimljivo je i da građani smatraju kako nadležne institucije ne pružaju dovoljno informacija onima koji su zainteresirani za ulaganje u proizvodnju vlastite energije. Nedvojbeno je da se energetska tranzicija već odvija i da su svi preduvjeti jasno definirani. Potencijal je ogroman, no kao i uvijek, pitanje je tko će od toga imati najviše koristi - građani, država ili veliki igrači u energetici? Struka je nekolicinu puta tokom ove godine poslala jasnu poruku da su administrativni i pravni propisi realna prepreka djelovanju energetskih zajednica. Neke odredbe direktiva doslovno su preuzete iz Bruxellesa, bez prilagodbe lokalnim uvjetima i od takvih zakona nema koristi za naše građane.

Unatoč tome što znaju da mogu uštedjeti dugoročno, građani se ne usude investirati u energetske projekte - zbog financijskih nemogućnosti i zbog nedostatka informiranosti. Država mora jasnije definirati i pojasniti ulogu građana u energetskoj tranziciji kroz reviziju postojećih zakona, ali i kroz edukaciju zainteresiranih ljudi. Na kraju, zakoni postoje da stvore ravnopravne uvjete koji će građanima omogućiti da plaćaju niže režije, postanu samoodrživi i da se natječu s velikim ulagačima, a samim time igraju važnu ulogu u energetskoj tranziciji.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Eurozastupnik Matić za Morski HR: “Teško da će Hrvatska dobiti novac od EU-a za obnovu ribarske flote” | | Morski HR
Europski parlament nedavno je izglasao Strategiju o iskorištavanju energije iz obnovljivih izvora na moru, a kroz koju se i Hrvatskoj nudi prilika za energetsku samodostatnost. Potencijala ima, no


Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.