3 min. čitanja

Nova pravila EU za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje ambalaže - ovo nas očekuje!

Nova pravila EU za smanjenje, ponovnu upotrebu i recikliranje ambalaže - ovo nas očekuje!
Foto: Despositphotos

Parlament je u srijedu donio nove mjere za održiviju ambalažu i smanjenje ambalažnog otpada u Uniji.

Uredbom donesenom s 476 glasova za, 129 protiv i 24 suzdržana želi se riješiti problem stalno rastućeg otpada, uskladiti pravila unutarnjeg tržišta i poticati kružno gospodarstvo. Vijeće također mora službeno odobriti sporazum prije no što on može stupiti na snagu.

Smanjenje ambalaže i ograničenje određenih vrsta ambalaže

Pravila uključuju ciljeve za smanjenje ambalaže (5 % do 2030., 10 % do 2035. i 15 % do 2040.). Osim toga, njima se od država članica zahtijeva da osobito smanje količinu plastičnog ambalažnog otpada. Kako bi se smanjila nepotrebna ambalaža, određen je udio praznog prostora za skupnu i transportnu ambalažu te ambalažu za e-trgovinu koji ne smije prelaziti 50 %. Proizvođači i uvoznici također će morati osigurati da težina i volumen ambalaže budu svedeni na minimum.

Od 1. siječnja 2030. određene vrste jednokratne plastične ambalaže bit će zabranjene. To su, među ostalim, ambalaže za neobrađeno svježe voće i povrće, ambalaže za namirnice i pića koja se konzumiraju u kafićima i restoranima, pojedinačna pakiranja (npr. začini, umaci, vrhnje za kavu, šećer), putna pakiranja za toaletne proizvode i vrlo lagane plastične vrećice (manje od 15 mikrona).

Kako bi se spriječili štetni učinci na zdravlje, uredba sadržava zabranu upotrebe takozvanih „vječnih kemikalija” (perfluorirane i polifluorirane alkilne tvari ili PFAS-ovi) iznad određenih granica u ambalaži koja dolazi u dodir s hranom.

Poticanje potrošača na ponovnu upotrebu i punjenje

Predviđeni su posebni ciljevi za 2030. u pogledu ponovne upotrebe ambalaže za alkoholna i bezalkoholna pića (osim npr. za mlijeko, vino, aromatizirano vino, jaka alkoholna pića) te transportne, prodajne i skupne ambalaže. Pod određenim uvjetima države članice mogu odobriti petogodišnje izuzeće od tih zahtjeva.

Krajnji distributeri pića i hrane „za van” morat će potrošačima omogućiti da donesu vlastitu posudu. Također će morati nastojati da do 2030. ponude 10 % proizvoda u ponovno upotrebljivoj ambalaži.

Foto: Pexels

Ambalaža koja se može reciklirati, bolje prikupljanje i recikliranje otpada

Prema novim pravilima, sva ambalaža (osim od laganog drva, pluta, tekstila, gume, keramike, porculana i voska) morat će se moći reciklirati uz ispunjavanje strogih kriterija.

Mjerama su također obuhvaćeni minimalni udjeli recikliranog sadržaja za plastičnu ambalažu i minimalni ciljevi recikliranja prema težini ambalažnog otpada.

Do 2029. godine 90 % jednokratnih plastičnih i metalnih spremnika za pića (do 3 litre) morat će se prikupljati odvojeno (putem sustava povratne naknade ili drugih rješenja koja osiguravaju postizanje ciljeva prikupljanja).

Vrijeme za promjene

Industrija ambalaže je 2018. ostvarila promet od 355 milijardi EUR u EU-u. Ambalaža postaje sve veći izvor otpada i ukupno se u EU-u povećala sa 66 milijuna tona 2009. na 84 milijuna tona 2021. Svaki Europljanin proizveo je 188,7 kilograma ambalažnog otpada tijekom 2021. Ako se ne uvedu dodatne mjere, očekuje se da će ta brojka porasti na 209 kilograma do 2030.

Usvajanjem ove uredbe Parlament odgovara na očekivanja građana o uspostavi kružnog gospodarstva, izbjegavanju stvaranja otpada, postupnom ukidanju neodržive ambalaže i rješavanju problema upotrebe jednokratne plastične ambalaže.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.