2 min. čitanja

Masline su obrane, površine su zazelenjene, a Murter je čišći

Masline su obrane, površine su zazelenjene, a Murter je čišći
Foto: Argonauta

MURTER - Petnaest mladih Europljana odlučilo je svoj listopad provesti u Murteru. Trenutno broje svoje zadnje dane na ovom prekrasnom otoku, a sa njega će otići bogatiji nego što su došli. Ne materijalno bogatiji jer su na Murter došli kao volonteri već duhovno i iskustveno bogatiji jer su od Murtera dobili ono najbolje što jedan mladi čovjek može dobiti.

Kad je čovjek u kontaktu sa plodovima svoga rada, kada je dio procesa od samog početka nečega pa do finalnog rezultata, to ga čini bogatijim, svjesnijim i na taj način postaje puno povezaniji sa samim sobom, sa ljudima sa kojima radi i sa zemljom po kojoj hoda.

A volonteri koji su se kroz program Europskih snaga solidarnosti našli u Murteru doživjeli su upravo to tijekom svojih radnih akcija. Tako su oni uređivali staze Colentuma, radili akcije čišćenja po Murterskim škojima i na potezu Tisno-Betina, sadili murve i lovore kod murterske osnovne škole, pomogli u branju maslina jednom starijem paru iz Murtera. Uz to su se neformalno obrazovali o ekološkim temama, ali i međusobno dijelili svoje talente, vještine i interese.

Imali su oni vremena i za šetnje, zalaske sunca, večere, druženja.

Nakon ovih mjesec dana kada pogledaju iza sebe mogu reći da su ostavili ovaj djelić svijeta boljim nego su ga zatekli. I to mogu reći s pravom jer masline su obrane, površine su zazelenjene, a Murter je čišći.

Svake godine naša udruga Argonauta ugosti ovakvu grupu mladih volontera i svake godine u jesen osjetimo veliko zadovoljstvo što smo još jedan Island Extravaganza projekt uspješno priveli kraju i što smo imali prilike ugostiti i voditi ove mlade ljude kroz iskustvo za koje znamo da ih obogaćuje na svim razinama.

Ovogodišnja avantura polako završava, a mi se već veselimo idućoj, 2024. sa novih 15ak mladih koji će, nadamo se također sa Murtera otići kao bogatiji ljudi.

Suzana Suman

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.