2 min. čitanja

Maslina procvjetala ranije nego ikad

Maslina procvjetala ranije nego ikad
Foto: Unsplash

HVAR - Agrometeorolog Marko Vučetić otkrio je gledateljima emisije Klimatska budućnost kako je na Hvaru procvjetala maslina, da to još nikada nije zabilježeno toliko rano, te dao pregršt korisnih savjeta.

Vučetić je najprije otkrio kako je procvjetala maslina i dodao da je to jedinstven slučaj, da to još nikad nije tako rano zabilježeno. Sve promjene u prirodi počinju s prvim cvjetanjem, bez obzira bila to jedna ili dvije masline, "ali tako počinju sve promjene u prirodi".

Komentirao je i zaštitu biljaka koje su se prerano probudile, kao i treba li obaviti rezidbu u maslinicima i vinogradima.

- Teško je sad napraviti neku zaštitu. Naime, došlo je vrijeme kad treba obaviti poslove u polju, bilo vinogradu, masliniku, I naprosto ih treba obaviti jer će poslije biti prekasno, pogotovo za rezidbu ili gnojidbu. To je sad u punom pogonu, vrijeme im je naklonjeno, a sad koliko će to pospješiti ili potjerati biljke da još jače nastave tu svoju preranu vegetaciju, to je pitanje - rekao je za N1.

U Dalmaciji je već počela berba šparoga, procvjetali su jorgovani, je li zima napravila probleme ovim kulturama?

- Zasad nema štete uslijed zime na ovim kulturama. Štete će nastati tek poslije, ako dođe do jačeg zahladnjenja. Topla i vlažna zima, nakon dugotrajne suše, sve je to dobrodošlo, i biljke su naglo krenule u vegetaciju. E sad, hoće li se taj nagli porast pokazati kao dobar ili ne, to ćemo tek vidjeti - odgovorio je.

Vučetić je posebno komentirao zaštitu agruma.

- Sve agrume, osobito limune, uvijek je dobro zaštititi mrežama, ako ništa drugo, od jakog vjetra, a osim toga te mreže dobro dođu jer mogu malo i ublažiti strujanje zraka ispod, ali svakako pomažu kod sprečavanja mehaničkog oštećenja koje može nastati i burom i jugom. Nije ih loše i utopliti, osobito debla, treba biti na oprezu - poručio je.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Neko čudno vrijeme došlo! U Posedarju rodila smokva -Propupala i trešnja, to nije dobro, nije zdravo...
Jedne od najčešćih asocijacija na ljeto su more i sočne slatke smokve. No, zbog klimatskih promjena i neuobičajeno visokih temperatura, voćka koju nazivamo “kraljicom Mediterana” već je dala prve plodove. Umjesto da mjesec siječanj ispraćamo diveći se cvatu jarko žutih cvjetova nježne mimoze koja n…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.