3 min. čitanja

MAONA Njemačka teglenica potopljena na svega 3-5 m dubine kod Omiša

MAONA Njemačka teglenica potopljena na svega 3-5 m dubine kod Omiša
Foto: Luka Kolovrat i Branimir Jukić

OMIŠ – Ispred gradske plaže u Omišu nalazi se potopljena Njemačka maona (teglenica) iz Drugog svjetskog rata na dubini od 3-5 metara. Dijelovi palube tek su pola metra ispod morske površine, a dobar dio maone nalazi se ispod pijeska.

Maona je bila dimenzija 30×15 metara, a u Drugom svjetskom ratu na ovoj maoni  nalazila se protuavionska bitnica koja je kontrolirala pomorsko-zračne aktivnosti  u području bračkog  kanala i bila je  usidrena ispred Lokve Rogoznice, javlja Gorgonija.

Foto: Luka Kolovrat i Branimir Jukić

Nakon kapitulacije Italije, maona je trebala biti otegljena prema Splitu, no tijekom plovidbe  uslijedio je napad britanskih zračnih snaga. Maona je pogođena, na njoj je buknuo požar, odvezana je od teglja i prepuštena sudbini. Prema pričama starijih stanovnika Omiša, na noj se nalazilo deset mornara od kojih je pet poginulo.

Sada je maona pravi mamac za discovery ronjenja zbog velike pristupačnosti, dobre vidljivosti i male dubine. Rijetkost je da potpuni početnici na svojim prvim zaronima mogu uživati u ronjenju na autentičnoj olupini iz Drugog svjetskog rata.

Foto: Luka Kolovrat i Branimir Jukić

Za discovery ronjenje možemo svima preporučiti ronilački centar Calypso Scuba Diving iz Omiša (calypsodiving.hr).

Maona je trenutno  razlomljena  na dvije veće sekcije,  jedna je dimenzija 20×15 metara ispred koje je veliko vitlo i nešto manja sekcija, cca 10*10 metara na kojem se još može razaznati kormilarski uređaj . Oko olupine ima još dosta manjih sekcija .

Foto: Luka Kolovrat i Branimir Jukić

Oko broda pliva veliko jato crneja, u utrobi broda kriju se ušate, a po okolnom pješčanom dnu ima dosta glavoča i traglji. Bonus ronjenja su i morski konjići koje se često može vidjeti.

Oko lokacije nalazile su se i periske, na stotine njih, ali zbog bolesti koja je 2019. poharala ovu vrstu uglavnom vidimo samo prazne školjke.

Ipak, danas smo vidjeli jednu živu jedinku, a na lokaciji su postavljeni kolektori periski pomoću kojih će se možda moći obnoviti populacija ove najveće jadranske školjke.

Foto: Jelena Kurtović Mrčelić / Ilustracija
Foto: Luka Kolovrat i Branimir Jukić

Više o toj inicijativi možete pročitati OVDJE.

Luka Kolovrat i Tino Mrčelić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.