3 min. čitanja

Malo rimsko kazalište u Puli ponovno namijenjeno publici

Malo rimsko kazalište u Puli ponovno namijenjeno publici
Foto: Ministarstvo kulture i medija

PULA - Otvorenjem obnovljenog Malog rimskog kazališta, antičkog spomenika kulture koji je gotovo dva desetljeća bio zatvoren za javnost, Pula je dobila novu ljetnu pozornicu čija povijest seže dvije tisuće godina u prošlost.

Proglašavajući taj jedinstveni antički spomenik otvorenim, ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek izrazila je veliko zadovoljstvo "obnovom dragulja naše bogate kulturne baštine, kojeg smo naslijedili od naroda koji je stvarao temelje europske civilizacije, kulture koju su velikim dijelom preuzeli naši hrvatski preci i sačuvali nam vrhunske spomenike glasovitog rimskog graditeljskog umijeća".

Foto: Ministarstvo kulture i medija

- Obnova i revitalizacija tog iznimnog kulturno-povijesnog spomenika, najveća je kulturna investicija naše Vlade u posljednjih nekoliko godina. Večeras svjedočimo kako je drevne rimske ostatke u svoj raskoši naših kreativnih, arhitektonskih i umjetničkih potencijala ovaj projekt pretvorio u vrhunsko kulturno odredište - rekla je ministrica te podsjetila i na važnu obnovu i adaptaciju zgrade Arheološkog muzeja Istre.

- Oba projekta imaju dugoročan plan samodrživosti, jer će omogućiti višestruko povećanje broja posjetitelja svih prostora kojima upravlja muzej, povećanje prihoda muzeja i osiguranje sredstva za održavanje spomenika - istaknula je ministrica te zaključila kako će se revitalizacijom antičke arhitekture te obnovnom ovog kazališta u njegovu prvotnu namjenu, uvelike obogatiti kulturno - turistička ponuda ne samo Pule i Istre, nego i cijele Hrvatske.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Na koncu, ministrica je čestitala svima koji su doprinijeli ostvarenju ovog sjajnog projekta, "rezultata vizije, ogromne energije, truda i entuzijazma ravnatelja Arheološkog Muzeja Istre u Puli, Darka Komše, njegova tima, arhitekta Emila Jurcana i svih suradnika koji su ovom neprocjenjivom antičkom spomeniku udahnuli novi život".

- Uz Arheološki muzej, najposjećeniji muzej u Hrvatskoj, Arenu i ostalu bogatu pulsku antičku baštinu, Pulski filmski festival i ostale kulturne sadržaje, Malo rimsko kazalište nakon obnove ponovno je postalo jedno od glavnih gradskih kulturnih središta - poručila je ministrica.

Okupljenima su se obratili i gradonačelnik Pule Filip Zoričić, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, autor projekta obnove Malog rimskog kazališta Emil Jurcan te v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija.

Foto: Ministarstvo kulture i medija

Na projektu rekonstrukcije koji je jedan od najvećih projekata u kulturi u posljednjih dvadesetak godina i čija je vrijednost viša od tri milijuna eura, radili su interdisciplinarni timovi arhitekata, projektanata, konzervatora, arheologa i povjesničara umjetnosti. Ministarstvo kulture i medija sudjelovalo je u obnovi s 1,6 milijuna eura, 1,1 milijuna eura osigurano je kroz fondove Europske unije (SAFU odnosno MRRFEU), dok je ostatak sredstava osigurao Arheološki muzej Istre.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Oživljavanje 2000 godina stare pozornice
Svečano otvorenje obnovljenog Malog rimskog kazališta obilježit će se dvodnevnim glazbeno-scenskim programom koji je zamišljen i kao poklon pulskoj javnosti povodom proslave Dana grada. Svečano otvorenje Malog rimskog kazališta u Puli održat će se na Dan grada Pule, 5. svibnja 2023. godine.…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.