3 min. čitanja

U orkama pronađen cijeli niz kemikalija koje ih polako ubijaju

U orkama pronađen cijeli niz kemikalija koje ih polako ubijaju
Foto: Unsplash

SVIJET - Novo znanstveno istraživanje otkrilo je da su kitovi ubojice 'najzagađeniji' morski sisavci te da se u njihovim organizmima nalazi čitav niz opasnih kemikalija koje ih polako i bez milosti ubijaju.

Zvuči pomalo nevjerojatno, ali kitovi orke su jedni od najzagađenijih morskih sisavaca na svijetu. Puni su kemikalija, od visoko toksičnih i kancerogenih polikloriranih bifenila (PCB-a), do zloglasnog insekticida DDT-a.

Otkrivena je još jedna vrlo toksična kemikalija u njihovim tijelima, a povezana je s toaletnim papirom. Riječ je o 4-nonilfenolu (4NP), a pronađena je, zajedno s desecima drugih kemikalija, u jetri i kosturnom tkivu 12 kitova ubojica.

Znanstvenik Juan José Alava naveo je da je prerano za konačan zaključak o tome kako 4NP utječe na orke, no da otkriće je znak za uzbunu. Najveća razina te kemikalije pronađena je u jetri jednog mladunca orke.

- Ti kontaminanti u osnovi mogu utjecati na reprodukciju i razvoj, a znamo, na temelju težine dokaza, da utječu na kognitivnu funkciju, također i na živčani sustav - rekao je Alava.

Napomenuo je i da je točan izvor 4NP-a koji utječe na kitove nepoznat te da se kemikalija može naći prvenstveno u kanalizacijskom mulju i postrojenjima za pročišćavanje otpadnih voda. Također se koristi u deterdžentima i kozmetičkim proizvodima.

Manjak kvalitetne hrane

Znanstvenike posebno zabrinjava prijetnja izumiranjem dvjema vrstama orki - Biggsovim i takozvanim SRKW (Southern resident killer whale) orkama. Stanje potonje posebno zabrinjava jer njihov broj uopće ne raste.

Osim gubitka staništa, klimatskih promjena i uplitanja u ribolovnu opremu, SRKW orke bore se s manjkom hrane uglavnom zbog prekomjernog ribolova.

S druge strane, zagađivači u okolišu znače da kada hrane ima, ona bi mogla biti puna kemikalija. Budući da orke jedu puno, obično imaju veću koncentraciju kemikalija u usporedbi sa manjim morskim sisavcima.

SRKW orke se oslanjaju na Chinook lososa kao nadomjestak svojoj prehrani. Otkriće kemikalija u njihovom sustavu znači da ta riba također ima kontaminante u svom sustavu što predstavlja upozorenje za ljude koji konzumiraju losose.

Nedostatak kvalitetne opskrbe hranom također utječe na reprodukciju vrste.

Samo vrh sante leda?

Premalo orki je pregledano da bi se odredio opseg kontaminacije 4NP-om, ali čak i dobivanje ovolike količine podataka o kitovima ubojicama impresivan je rezultat, piše Business Insider.

Irvin Schultz, voditelj Programa za kemiju okoliša, rekao je da je, budući da ove posebne kemikalije nisu dosad bile pregledane, potrebno učiniti više kako bi se utvrdio njihov stvarni utjecaj na orke.

- To je definitivno više od razine u tragovima. Dakle, to je nešto što privlači vašu pozornost, a možda je definitivno nešto što treba nastaviti mjeriti i pratiti - smatra Schultz.

Njegov laboratorij usredotočen je na mjerenje drugih zagađivača, poput poliaromatskih ugljikovodika koji se prirodno pojavljuju nakon izgaranja fosilnih goriva. Schultz napominje da je također važno imati na umu da su kitovi ubojice izloženi mnogo većem broju zagađivača.

- Za mene je zastrašujuće to što vjerujem da je ovo samo vrh ledenog brijega s obzirom na ono što očekujem da ćemo pronaći - zaključio je.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Pojava orki uz obale Zapadne Australije zbunjuje znanstvenike
Radi se o bićima toliko inteligentnima da uspiju ukloniti uređaje za praćenje te o njihovim migracijama još uvijek ima mnogo nepoznanica. Stotine kitova ubojica ovih dana se okupljaju u kanjonu Bremer kraj južne obale Zapadne Australije kako bi tražili hranu i pronašli partnera, ali znanst…
VIDEO Prvi dokumentirani napad orka na najveću životinju na Zemlji | | Morski HR
Po prvi put, skupina orka – također poznatih kao kitovi ubojice – promatrana je kako lovi i ubija plave kitove, najveću životinju na planetu. Prema izvješću objavljenom u Marine Mammal Science ,
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.