3 min. čitanja

Luksuzni nautički turizam kao jedan od recepata za budućnost

Luksuzni nautički turizam kao jedan od recepata za budućnost
Foto: Vedran Karuza/Novi list

ZADAR - U Zadru je pod pokroviteljstvom Ministarstva mora, prometa i infrastrukture održana konferencija na kojoj su čelni ljudi hrvatskog turizma i nautičkog te pomorskog sektora govorili o razvoju luksuznog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji.

Nautički turizam, jedna je od okosnica turizma na Jadranu, sve njegove prednosti vidjeli smo upravo i tijekom pandemije kad je predvodio cijeli turistički sektor prema oporavku. Od svojih početaka do danas kontinuirano se razvija i raste, a jedan od najbrže rastućih i najpotentnijih segmenata svakako je luksuzni nautički turizam. Ta vrsta turizma podrazumijeva znatna ulaganja, visoku razinu ponude i usluge, ali donosi i goste veće platežne moći, a upravo su to bile teme današnje konferencije.

- Luke su vrata u svijet, pokretač gospodarskog razvoja i važan oslonac prometnoj povezanosti, nezaobilazan je njihov doprinos nautici, koja kontinuirano bilježi sve bolje rezultate. To najbolje zna i naš nacionalni lanac marina – ACI, koji upravlja s 22 marine od Umaga do Dubrovnika, a trenutno se priprema i gradnja 23. marine u Porto Barošu u Rijeci. ACI na području Zadarske županije upravlja marinom Šimuni na Pagu. Iznos koji je ACI uložio u svoje marine, samo protekle godine, iznosi gotovo 44 milijuna kuna. Upravo ova kontinuirana ulaganja u infrastrukturu, ali i u cjelokupnu ponudu, uz razvedenu obalu koju Hrvatska ima, daju ove izvrsne rezultate i postavljaju nautiku na poziciju jednog od vodećih sektora u cjelokupnim turističkim rezultatima - izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković.  

Foto: Vedran Karuza/Novi list

Župan Božidar Longin zadarsko je priobalje ocijenio jednim od najvažnijih i najvrjednijih resursa kojima županija raspolaže. No, skrenuo je pozornost i na održivost, naime priobalje predstavlja i osjetljiv ekosustav koji moramo štititi i čuvati, dok je gradonačelnik Branko Dukić istaknuo da treba stvoriti preduvjete te više nego ikad razmišljati o lokalnom stanovništvu, s obzirom na velik broj gostiju i gužve tijekom sezone.

Zadar je idealna destinacija za razvoj luksuznog nautičkog turizma. Štoviše, predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić, kazao je da iza svake luksuzne marine mora stajati i destinacija koja je privlačna klijenteli veće platežne moći i većih zahtjeva, a Zadar je sigurno jedna od tih destinacija. U Zadru može i treba postojati luksuzna marina, jer je ponuda u gradu i okolici komplementarna s takvim tipom marine, i obrnuto.

Razvoj nautike posljednjih godina definirao je novi smjer kojim treba ići, a svi su se prisutni složili jedra i dalje usmjeravati upravo u tom pravcu, prema nautičkom turizmu na još višem nivou, ali u sinergiji s ostalim sadržajima i turističkom ponudom koju grad već ima.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO Potpredsjednik Vlade i ministar Butković na konferenciji o nautičkom turizmu
Potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković sudjelovao je u utorak, 27. rujna 2022. godine na konferenciji “Razvoj elitnog nautičkog turizma u Zadarskoj županiji” koja se održala u Zadru. U uvodnom govoru prilikom otvorenja konferencije potpredsjednik Vlade…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.