2 min. čitanja

LOVRAN ČUVA TRADICIJU: Održana Smotra lovranskih tradicijskih barki na jedra

LOVRAN ČUVA TRADICIJU: Održana Smotra lovranskih tradicijskih barki na jedra

U organizaciji udruge Naš Lovran protekloga su vikenda po dvanaesti put u lovranskom akvatoriju održane Smotra lovranskih tradicijskih barki i regata.

Manifestacija je, kako prenosi HRT, uključila aktivnosti i na moru i na kopnu, jer je neposredno prije spuštanja brodica u more valjalo obaviti točan premjer plovila za budući muzej tradicijskih barki.

Mnogo je ljubavi, volje i entuzijazma uloženo kako bi te stare barke osvijetlile tradiciju lovranskog guca i pasare. Uz regatu, jednako je važna razmjena iskustava u radionici tradicijske brodogradnje.

U radionici je obnovljeno petnaestak barki, od kojih je na kopnu osam, a Lovranci su posebno ponosni na svoj lovranski guc.
– To je ta Lovranka, netko kaže da je to stilizirana gajeta i de facto jeste. Ona se razlikuje po ovoj ašti koja je isturena inače na provi i po kojoj je prepoznatljiva na cijelom Kvarneru – objasnio je Ivan Grbac, predsjednik udruge “Naš Lovran”, sekcija Lovranska lantina.

Za obnovu kraljevičkog guca utrošili su šesto radnih sati i europska sredstva iz županijskog programa Arca Adriatica. Promijenili su sve osim kobilice, ali ostao je duh barke iz četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Photo: Dragan Zrnčević/Ilustracija

Na rivi te barke izgledaju atraktivno, što povećava turističku ponudu Lovrana. – I sama njihova povijest je bogata, od tradicijskih barki i plovidbe, trgovine…, i luka je bila tu, tako da sve je to prilično interesantna maritimna priča Lovrana – kaže Luiza Sandalj, direktorica Turističke zajednice Lovran.

I gušt svima. Jer na regatu dolaze udruge iz Istre, s Krka i Lošinja, a Lovran već sada puni hotele gostima iz Austrije i Njemačke.

Uz izložbu, održana je i 12. regata tradicijskih barki na jedra za Trofej “Nino Gasparinic”, na kojoj je nastupilo do sada rekordnih 28 posada drvenih barki na jedra.

Osim ljubitelja tradicijskih barki s područja Lovrana nastupili su i natjecatelji iz Opatije, Krka, Selca, Mošćeničke Drage, Fažane, Rovinja, Malog Lošinja i Malinske.

M.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.