3 min. čitanja

Lovio plavu, pa ulovio njemu nepoznatu ribu

Lovio plavu, pa ulovio njemu nepoznatu ribu
Foto: Unsplash / Ilustracija

SVIJET - Iz Budve se javio Dragan Grbić, ribolovac koji je panulajući na potezu od Otoka svetog Nikole do Platamuna ulovio njemu do tada nepoznatu ribu. Evo što je rekao o tom svom ribolovnom doživljaju.

- Pa nema se tu zapravo što puno pričati i reći. Jedina je prava zanimljivost što je ta riba za mene bila nova, nikad je do tada nisam vidio - kaže.

Foto: Novi List

- Panulao sam od Otoka Svetog Nikole prema Platamunima u nadi da će mi se posrećiti s nekom plavom ribom kad je na varalici završila ova riba neobičnog oblika i još neobičnije boje. Kasnije sam saznao da je to riba fanfan - ispričao je Dragan za Novi List.

A fanfan, skušac ili pratibrod, vrsta je poznata po tome što prati velike ribe, velike morske pse i raže, a često i velike ploveće objekte. Riječ je o pelagičkoj, oceanskoj, praktički kozmopolitskoj vrsti tropskih i temperiranih mora. U Jadranu ga nalazimo posvuda, nešto više u njegovom srednjem i južnom dijelu.

Fanfan može narasti do 70 centimetara dužine, no prosječna dužina ulovljenih primjeraka se kreće oko 35 centimetara. Nedorasli primjerci često se zadržavaju u livadama morske trave, ali i u zajednici s meduzama.

Mesojed je i glavnu mu hranu čine pelagički rakovi, sitne ribe i mekušci, ali i brojne druge planktonske vrste. Mrijesti se ljeti, a posebno je zanimljivo da mu ikra ima duge niti kojima se pričvršćuje za plutajuće predmete.

Karakteristično je obojan tako da ga je teško pobrkati s drugim vrstama. Na sivoplavoj podlozi se nalazi pet do sedam okomito položenih širokih tamnih pruga s tim da mu je i dvokraka repna peraja crna s bjelkastim vrhovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Slavonac koji je zavolio ribolov na moru izvlači samo kapitalce
Prvo je pustio ribu da se izmori i tek onda počeo vući. No, zapela je u stijene pa je trebalo pustiti još malo upredenice da se izvuče iz kamenja. Luc od preko pet kila završio je na gradelama i nahranio deset ljudi. Konavoske stijene idealne su za shore
Na blakardu izvukao škrpinu težu od 3 kilograma
ŠIBENIK - Kapitalac je ulovljen u Šibenskom kanalu na dubini od 26 metara. Iz Šibenika se javio Darko Sambol koji je, kao i mnogi ribolovci, vrlo škrt na riječima. Premda je ulov bio dobar, a pozicija standardno dotupna, Darko nije puno toga otkrio. Evo što je novinar Novog Lista ’kliještima
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.