1 min. čitanja

Lokalno stanovništvo vrijeđa oskudno odjevene turiste – Ministar ih pozvao da to ne čine

Lokalno stanovništvo vrijeđa oskudno odjevene turiste – Ministar ih pozvao da to ne čine
Foto: Pixabay/Ilustracija

Glavni otok tanzanijskog arhipelaga, Zanzibar, omiljeno je odredište mnogim turistima diljem svijeta. Turizam im je osnovna grana gospodarstva koja ovom poluautonomnom području donosi i značajnu zaradu. No čini se da je opuštenost turista u ovom poznatom afričkom turističkom odredištu dozlogrdila tamošnjim stanovnicima.

Ministar turizma Zanzibara Simai Mohammed upozorio je lokalno stanovništvo da ne vrijeđaju ili zlostavljaju turiste koji nose oskudnu odjeću. U razgovoru za BBC rekao je da će vlada poduzeti mjere protiv ljudi koji vrijeđaju turiste, a koji su ključni za otočnu ekonomiju.

Rekao je da bi i sam savjetovao turistima koji nisu “pristojno odjeveni” da to učine jer je uvjeren da bi turisti to shvatili u pozitivnom smislu i ispravili bi ono što smeta lokalnoj zajednici. Upozorava da je slučaj vrijeđanja oskudno odjevenih turista u zadnje vrijeme postao sve češći i da bi tu praksu trebalo hitno prekinuti.

– U nekim dijelovima Stone Towna duž Kenyatta Roada, broj takvih incidenata bio je uistinu velik. Ozbiljno ćemo se pozabaviti onima koji vrijeđaju turiste i govore im da odu kući – najavio je zanzibarski ministar turizma.

Turizam predstavlja značajan izvor prihoda ovog poluautonomnog područja i njegov je najveći izvor deviza. Procjenjuje se da je turistički sektor 2020. godine doprinio porastu otočkog BDP-a za 28%, dok su se devizni prihodi povećali za čak 82%.

No kako to obično biva, glad za sigurnom zaradom koju donosi turizam vrlo lako se može oteti kontroli na štetu lokalnog stanovništva, a to se po svemu sudeći dogodilo Zanzibaru, na kojem uglavnom živi konzervativno i pretežno muslimansko društvo.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.