2 min. čitanja

LNG terminal: Od početka rada otpremljeno više od 4 milijarde prostornih metara plina

LNG terminal: Od početka rada otpremljeno više od 4 milijarde prostornih metara plina
Foto: LNG Hrvatska

Na terminalu za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) u Omišlju je od početka komercijalnog rada uplinjeno više od 6,6 milijuna kubičnih metara UPP-a te je u hrvatski transportni sustav otpremljeno više od četiri milijarde prostornih metara prirodnog plina, objavila je tvrtka LNG Hrvatska na internetskim stranicama.

Kako je objavljeno, u ovoj kao i u prošloj plinskoj godini, više od 60 posto svih količina prirodnog plina koje ulaze u transportni sustav Republike Hrvatske, ulaze preko tog terminala za UPP.

U tekućoj plinskoj godini već je pretovaren teret s osam brodova za prijevoz UPP-a te se do kraja plinske godine očekuje dolazak još 23 broda.

Prema Zakonu o tržištu plina, plinska godina počinje u 6.00 sati 1. listopada tekuće godine i traje do 6.00 sati 1. listopada iduće godine.

Sve navedeno dokazuje važnost terminala za tržište prirodnog plina u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, ističu iz LNG-a Hrvatska.

Prema podacima iz te tvrtke, sredinom prosinca je uz terminal za UPP pristao jubilarni 50. brod za prijevoz UPP-a, brod Kmarin Diamond, koji je doplovio iz SAD-a.

LNG Hrvatska pretovario jubilarni 50. brod za ukapljeni plin
OMIŠALJ - Ovog je vikenda na Terminal za Ukapljeni prirodni plin u Omišlju pristao jubilarni 50. brod za prijevoz UPP-a te je isti uspješno vezan u luci posebne namjene Terminala za UPP, objavili su iz LNG Hrvatska. Radi se o brodu „Kmarin Diamond“ koji je doplovio iz Sjedinjenih Američkih Država.

Komercijalni rad plutajućeg terminala za UPP počeo je u siječnju 2021. godine, kada je do njega doplovio prvi LNG tanker Tristar Ruby sa 143.000 prostornih metara UPP-a, prenosi HRT.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Direktor LNG-a: Investicija povećanja kapaciteta LNG terminala na Krku, opravdala je sva očekivanja
Vlada je nakon godišnjeg odmora donijela stratešku odluku o povećanju kapaciteta LNG terminala na otoku Krku. Direktor LNG-a Hrvoje Krhen, rekao je da je investicija opravdala sva očekivanja. - Ovaj tjedan dolazi 48. teret od početka rada terminala. Do sada smo zaprimili oko 6 milijuna 300 tisuća p…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.