2 min. čitanja

Ljubljansko Delo: "Slovenci će uskoro pokupovati cijelu Hrvatsku"

Ljubljansko Delo: "Slovenci će uskoro pokupovati cijelu Hrvatsku"
Foto: Unsplash

Nakon ulaska Hrvatske u euro i schengensku zonu, porastao je i interes stranih investitora za hrvatske nekretnine. Kupcima su najzanimljiviji primorski gradovi koji imaju veći potencijal za investicijsku kupnju.

Strani državljani lani su kupili oko dvije trećine svih stambenih nekretnina na hrvatskoj obali.

- Slovenski kupci kupovat će sve u Hrvatskoj, a slijede Nijemci, Skandinavci, Česi, Slovaci, Rusi i Ukrajinci. Nevjerojatno je ovo što se događa na hrvatskom tržištu - navodi direktor jedne slovenske agencije za nekretnine.

Interesa za kupnju nekretnina ima, ne samo uz obalu, već i u unutrašnjosti Istre zbog dobre cestovne povezanosti, klime i kuhinje. Istra je i dalje prioritet, zatim Opatija, Krk pa cijela Dalmacija s otocima, ističe.

U Hrvatskoj su lani cijene nekretnina porasle za 14,8 posto, a trećinu kupnji čine stranci. Zainteresirani su za stanove i vile te urede i prostore za logističku djelatnost, piše Delo.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u 2022. godini cijene novih stanova u Hrvatskoj porasle su za 17,4 posto u odnosu na 2021. godinu, a cijene starih stanova i kuća za 14,5 posto. U Zagrebu je pak zabilježen najveći skok cijena, jer su stanovi poskupjeli za 17,9 posto.

Krajem veljače, prije dodatnog poskupljenja stanova, stručnjaci za nekretnine u Hrvatskoj upozorili su i na prijedlog Ureda za mlade i demografiju o subvencioniranju najma stanova. Kako prenosi slovenska agencija STA, osim na rast cijena nekretnina utječe i godišnji natječaj za državne subvencije stambenih kredita.

- U industriji nekretnina primjećujemo da je bijeg kapitala iz banaka u nekretnine još uvijek visok. Slovenski kupci ulažu u Istru ponajviše zbog stabilizacije cijena kod nas, odnosno zbog dobre mogućnosti iznajmljivanja apartmana i s obzirom na dobre povrate uloženih sredstava - dodaje vlasnik agencije.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Cijene nekretnina ne prestaju rasti - Najskuplji kvadrati u Splitu, Dubrovniku i Makarskoj
Cijene nekretnina i dalje vrtoglavo rastu. Najskuplji kvadrati bili su u Splitu i Dubrovniku, a trenutno im po cijeni kvadrata parira i Makarska. Cijene u novogradnji kreću se između pet i čak sedam tisuća eura - ovisno o lokaciji pa mnogi o kupnji stana mogu samo sanjati. S Makarske rivijere

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.