3 min. čitanja

Ližnjan 8. listopada obilježava 120 godina dolaska Franje Josipa I. u Istru

Ližnjan 8. listopada obilježava 120 godina dolaska Franje Josipa I. u Istru
Foto: Promo


LIŽNJAN - U rujnu 1902. godine car i kralj Franjo Josip I. zadnji put je posjetio Istru koja je dobro zapamtila razlog njegovog dolaska. Sa svoje carske jahte "Miramar" usidrene u Ližnjanskom akvatoriju tog je 3. rujna promatrao 4000 vojnika koji su krenuli u osvajanje Ližnjana, Monte Madonne, Šišana, Svetog Antona i Medulina.

Iako se pred njim odvijala uzbudljiva bitka u kojoj je "agresor" odnio pobjedu, Franjo Josip znao je da ovaj dio njegova kraljevstva neće biti zaista zauzet. Radilo se, naime, o velikoj i važnoj vojnoj vježbi čiji je cilj bio procijeniti i sagledati potencijalnu opasnost od pomorskoga desanta na istočnu obalu Istre.

Manifestacija obilježavanja ovog važnog događaja odvija se u organizaciji TZ općine Ližnjan i Općine Ližnjan te njihovih partnera, a 8. će listopada na zanimljiv način upoznati javnost sa značajem austrougarske vojne prisutnosti u Istri.

Ližnjanski akvatorij

Naime, Zajednica Talijana Šišan – Communità di Sissano bit će domaćin skupu koji će pod povećalo staviti vojni utjecaj Austro-Ugarske na razvoj istarskog poluotoka.

U subotu, 8. listopada, svečano će biti otvoren znanstveno-stručni skup pod nazivom "Austrougarske vojne investicije kao čimbenik razvoja Istre". Početak će svojim nastupom uveličati Pjevački zbor KUD-a KUJE Ližnjan, a nakon pozdravnog govora uslijedit će izvedba mr. art. Elde Krajcar Percan na glasoviru. U organizaciji učenika Osnovne škole dr. Mate Demarina bit će postavljena izložba koja će sudionike skupa upoznati s pomorskom poviješću Šišana i Ližnjana.

Znanstveno-stručni skup okupit će brojna eminentna imena, a započet će izlaganjem Alide Perkov o značaju pomorskih vojnih manevara 1902. godine za razvoj područja današnje općine Ližnjan. O Puli prije izgradnje Pomorskog arsenala govorit će Anton Percan, a više o Hrvatima u carskoj i kraljevskoj
mornarici ispričat će Bruno Dobrić.

Urbanizacija Pule i okolice u kontekstu austrougarske vojne modernizacije bit će tema izlaganja Emila Jurcana dok će Nataša Urošević javnosti približiti poglede
hrvatskog ekonomista i književnika Mije Mirkovića (Mate Balote) o ulozi austrougarskih vojnih investicija u razvoju Istre.

Na koji je način austrougarska vojna industrija utjecala na pulsku svakodnevicu objasnit će Igor Jovanović dok će Milena Mičić otvoriti zanimljivu temu prenamjene vojnih utvrda na primjeru Verudele i baterije San Giovanni koje su pretvorene u akvarij. Zadnje predavanje na skupu nosit će naziv ADRIFORT -
Adriatic fortresses and military areas, a predavač će biti Lorena Dropulić.

Foto: Promo

Zatvaranje skupa odvit će se obilaskom utvrde na brdu Monte Madonna u Šišanu koja je postala važna vojna točka zahvaljujući svojoj poziciji, ali i vojnopomorskim manevrima održanima 1902. godine. Franjo Josip I. i njegova ratna mornarica bili su svjesni propusnosti i nedovoljne obrane istočne obale Istre na kojoj bi se u slučaju rata mogle odigrati vrlo važne operacije koje bi mogle rezultirati okupacijom Pule.

Porazni ishod vojnog manevra u rujnu 1902. godine ubrzao je ideju o gradnji strateške skupine topničkih bitnica i promatračnica na Monte Madonni koje su je velikim slovima upisale u vojnu povijest o čemu će prilikom obilaska sudionicima govoriti voditelj Zlatko Devedžić.

Uzbudljiv dan u Šišanu posjetitelje će na puno načina vratiti na početak 20. stoljeća, a tako će biti i na večeri i druženju u restoranu Bodulka, hotela Velanera u Šišanu. Uz glazbene kompozicije s početka 20. stoljeća i prigodnim domjenkom iz tog doba, sudionici će uživati u atmosferi razdoblja koje je uvelike obilježilo prošlost, ali i sadašnjost Istre. Kako bi doživljaj bio potpun, preporučeni dress code podrazumijeva gradske kostime iz vremena Austrougarske te lokalne narodne
nošnje.  Rezervacije za tu posebnu večeru u osobnom aranžmanu potrebno je napraviti direktno u restoranu Bodulka.

Silvija Jacić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.