1 min. čitanja

Lavanda, turistički simbol Hvara, suši se i propada

Lavanda, turistički simbol Hvara, suši se i propada
Foto: Pixabay/Ilustracija

Za proizvođače lavande na otoku Hvaru, krenuli problemi. Lavanda, turistički simbol otoka, suši se i propada. Gotovo nema proizvođača čija polja nisu zahvaćena ovim problemom koji se otokom širi posljednjih pet godina pa se u uzrok otkrivanja propadanja sada uključio i Centar za zaštitu bilja.

U Jelsi su se okupili proizvođači lavande s cijelog otoka Hvara. Razmjena iskustava bila je emotivna. Lavanda nije samo proizvod nego i dio tradicije i identiteta otočnih težaka.

- Mislim da je najveći problem uz sve ostale faktore nedostatak vlage, nedostatak kiše. Ili u krivo vrijeme padne kiša, ili je topla zima pa biljka počne izbacivati mladice i dođe u jednom trenutku suša i onda imamo jedan efekt gdje ostajemo bez uroda i bez biljke - govori Grgo Lučić, proizvođač eteričnih ulja.

Stručnjaci iz Centra za zaštitu bilja kažu da ne postoji jedan problem, nego splet okolnosti: od klimatskih promjena, pretjerane upotrebe mineralnih gnojiva do pojave novih patogenih organizama na biljkama.

- Oni su nam lijepo rekli da postoji mogućnost u klimatskim promjenama, čak u gnojidbi, gljivicama. Svašta su napomenuli, ali jednostavno, toliko je nepoznanica, da bismo mi morali u suradnji s njima kontrolirati i sve novo saditi i novo raditi - rekao je Igor Deanović, proizvođač lavande.

Neki proizvođači već su poduzeli prve mjere zaštite koje su savjetovali stručnjaci iz Centra za zaštitu bilja.

- Savjet za proizvođače je uklanjati simptomatične biljke, bilo u cijelosti ili djelomično. Sve te zaražene biljke potrebno je ukloniti i, naravno, spaliti i tako spriječiti širenje bolesti. Voditi brigu o navodnjavanju, o gnojidbi da ona bude izbalansirana, koliko god je to moguće - istaknula je za Regionalni dnevnik Zdravka Sever, voditeljica Centra za zaštitu bilja u HAPIH.

Nažalost, ostalo je mnogo otvorenih pitanja, stoga će Centar za zaštitu bilja nastaviti istraživanja na terenu, ne bi li zajedno s proizvođačima lavande zaustavio ovu pošast koja je zahvatila otok Hvar.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.