1 min. čitanja

Lastovska djeca robotom istražuju podmorje Parka prirode

Lastovska djeca robotom istražuju podmorje Parka prirode
Foto: PP Lastovsko otočje

LASTOVO – U sklopu projekta „Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora“,  djelatnici i učenici OŠ Braća Glumac za prvi izlazak na teren s podvodnim robotom za istraživanje morskog okoliša s djelatnicima Javne ustanove „Park prirode Lastovsko otočje“ izabrali su uvalu Planiku na kojoj se robot mogao spustiti u veće dubine, čak preko 50m.

U ovoj terenskoj nastavi sudjelovalo je tri profesora iz Osnovne škole Braća Glumac sa sedmero učenika, te dva djelatnika JU „Park prirode Lastovsko otočje“.

Projektom se podiže razina tehnološka pismenosti, a lastovska se djeca pripremaju za zanimanja 21. stoljeća u znanosti i tehnologiji.

Ovaj podvodni robot ima mogućnost zarona do 100 metara dubine i rada do gotovo dva sata. Robotom se upravlja uz pomoć mobitela, može snimati video zapise i fotografije, a uz njega dolazi i robotska ruka kojom se mogu uzimati uzorci u svrhe istraživanja.

Foto: PP Lastovsko otočje

Ovo je bio prvi od mnogih terenski izlazaka u snimanja i mjerenja podmorja Parka prirode Lastovsko otočje. Robot je mjerio dubinu i temperaturu mora.

Projekt „Građanska znanost: mjerenja i promatranja mora“ provode Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) – Croatian Makers, Europski centar Wergeland (EWC) iz Norveške, WWF Adria i HGSS.

I.B.

PROČITAJTE JOŠ:

PODVODNI ROBOT STIGAO NA LASTOVO Koristit će ga djeca u istraživanju morskog okoliša
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.