2 min. čitanja

Kupači pokraj Ližnjana vidjeli sredozemnu medvjedicu?

Kupači pokraj Ližnjana vidjeli sredozemnu medvjedicu?
Foto: Adriana/Sredozemna medvjedica/Facebook/Ilustracija

Lijepa vijest stiže nam iz Istre, točnije iz okolice Ližnjana gdje kupači tvrde da posljednjih dana u moru viđaju poznato, ali davno izgubljeno lice. Kažu da su vidjeli sredozemnu medvjedicu koja je predvečer nakratko izronila na stijenu, no nije dopustila iznenađenim ljudima da je snime pa je brže bolje skočila natrag u more.

Glas Istre donosi priče svjedoka koji tvrde da su sigurni kako je bila riječ o sredozemnoj medvjedici, koju su prepoznali po obliku tijela, ali i po velikim očima i njuškici s brkovima.

Moguće je, kažu, da je uistinu riječ o sredozemnoj medvjedici, jednoj od najugroženijih vrsta sisavaca na svijetu, koja je više desetljeća pod strogom zaštitom. Pretpostavlja se da je ostalo svega 300-njak jedinki, od kojih su rijetke u Jadranu. Prema kriteriju Međunarodne unije za očuvanje prirode (IUCN) i Crvene knjige sisavaca Hrvatske, ova vrsta je trenutno navedena kao regionalno izumrla u Jadranskom moru.

Tu i tamo se pojavi neka jedinka koja izazove opće veselje javnosti koja ima tu sreću da je vidi uživo, poput ekipe iz okolice Ližnjana. Najpoznatija sredozemna medvjedica je Adriana, koja je do 2014. godine živjela na potezu od rta Kamenjak do Pule, gdje je često viđena kako se odmara na pulskim plažama. Adriana je umrla od infekcije, a njezinom obdukcijom utvrđeno je da je imala 3 poroda pa je moguće da je sredozemna medvjedica koja je viđena pokraj Ližnjana zapravo njezin potomak. No to još nije potvrđeno.

Inače, sredozemna medvjedica je u posljednjih godinu dana viđena kod Paga i Mljeta, gdje je i snimljena. Iz Instituta Plavi svijet pretpostavljaju da na našu obalu pristižu jedinke iz obližnjih kolonija Jonskog i Egejskog mora te da se u Jadranu zadržavaju ograničeno vrijeme prije povratka u ostatak Sredozemlja. Slična pojavljivanja sredozemnih medvjedica također su opisana u drugim područjima gdje se ova vrsta smatra regionalno izumrlom.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

U Paškoj uvali i u Paškim vratima viđena sredozemna medvjedica
Sredozemna medvjedica nakon 40 godina uočena u akvatoriju Nacionalnog parka Mljet!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.