3 min. čitanja

Kultnom "Tijatu" smiješi se sretnija budućnost, jer postaje muzej

Kultnom "Tijatu" smiješi se sretnija budućnost, jer postaje muzej
Foto: Morski HR

ŠIBENIK - Prošle je godine Šibensko-kninska županija od Jadrolinije kupila legendarni brod Tijat. Nakon neizvjesne budućnosti ovaj veteran obnavlja se u šibenskom brodogradilištu. Kad dobije plovnu funkciju, kreće i druga faza projekta te obnova nakon koje će Tijat ploviti kao brod-muzej.

Sedam mjeseci na šibenskoj rivi skupljao je hrđu i strpljivo čekao. Prije četiri tjedna otegljen je do brodogradilišta u sretniju budućnost, javlja HRT.

- Dobro da je otišao, a da me samo malo brine daljnja sudbina za to stvarno treba imati dobu ideju, dobar projekt i dobar zamah, a nisam sigurna da to ima - rekla je Šibenčanka Jordanka.

- Što god se napravilo od njega, to će i dalje biti staro 60 i koju godinu, nadovezao se Dario.

- Obnova će koštati sigurno jer je star i hrđav, ali nadamo se da će uspjeti, volimo svi taj brod - dodala je Ivana.

Izvučen je iz mora i detaljno pregledan.

- Nakon što smo izmjerili debljinu oplate shvatili smo da je brod u puno boljem stanju nego što je bilo očekivano, tako da smo naišli na dva krucijalna oštećenja, što ćemo naravno sanirati - kazala je asistentica voditelja projekta Ella Ilić.

I osposobiti za plutanje jer pripremaju brod za pregled registra. Ako dobije zeleno svjetlo - slijedi potpuna obnova.

- Bit će potrebno u sklopu rekonstrukcije raditi neke izmjene i podebljanja, ali generalno, mislim za ovu namjenu za koju je predviđen da jako dobre temelje ima - pojasnio je direktor brodogradilišta Roko Vuletić.

Očuvanje izvornog oblika

Sačuvat će izvorni oblik, no natpis Jadrolinija i Rijeka - s Tijata se brišu.

- Sredstva su osigurana za potpunu reparaciju iz fonda za otočni razvoj. Imamo tamo milijun i 200 tisuća eura pripremljenih, rekao je šibensko-kninski župan Marko Jelić.

Dobio je Tijat i prvog člana posade. Novi zapovjednik već se o njemu s veseljem brine.

- Možda se neki pitaju što radi zapovjednik broda na kraju, ali brod nije samo za plovljenje, treba brod dovesti u plovno stanje. I kad se sve to završi, dobit ćemo jedan povijesni brod kakav u Hrvatskoj nije bio u zadnjih 100 godina, ustvrdio je zapovjednik Tijata Saša Jurat.

Zaploviti bi trebao do kraja sljedeće godine. Do tada njegovu ostavštinu mnogi oživljavaju uspomenama - dok ne stvore nove na prvom plovećem muzeju.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO U Iskra brodogradilištu Šibenik počelo čišćenje broda Tijat i snimanje stanja u kojem se nalazi
ŠIBENIK - Legendarni brod Tijat koji je desetljećima održavao brodsku liniju Šibenik- Zlarin- Prvić i natrag stigao je jučer u ISKRA brodogradilišta u Šibeniku u kojem će biti ispitano stanje u kojem se nalazi, prema Ugovoru koji je Iskra brodogradilište Šibenik potpisalo sa Šibensko – kninskom županijom, vrijednom oko 48 000
KREĆE OBNOVA Kultni Tijat napokon otegljen u brodogradilište Iskra
Kultni brod Tijat otegljen je u brodogradilište Iskra, gdje će na njemu biti obavljen prvi dio radova vezan uz njegovu obnovu. Više je o svemu rekao zapovjednik broda Tijat, Saša Jurat... Video: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Dobri starac na remontu – Ovo je njegovih 37 metara povijesti | | Morski HR
ŠIBENIK - Motorni brod Tijat je klasični putnički brod za lokalne linije u sastavu flote hrvatskog nacionalnog brodara Jadrolinije. Izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu Brodosplit. Do 1991.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.