4 min. čitanja

FOTO U Iskra brodogradilištu Šibenik počelo čišćenje broda Tijat i snimanje stanja u kojem se nalazi

FOTO U Iskra brodogradilištu Šibenik počelo čišćenje broda Tijat i snimanje stanja u kojem se nalazi
Foto: Iskra

ŠIBENIK - Legendarni brod Tijat koji je desetljećima održavao brodsku liniju Šibenik- Zlarin- Prvić i natrag stigao je jučer u  ISKRA brodogradilišta u Šibeniku u kojem će  biti  ispitano stanje u kojem se nalazi, prema Ugovoru koji je Iskra brodogradilište Šibenik  potpisalo sa Šibensko – kninskom županijom, vrijednom oko 48 000 eura.

Zašto se morao tegliti?

Budući da Tijat  više nema status broda nego plovećeg objekta morala ga se u brodogradilište oteglit remorkerom. Iskra brodogradilište Šibenik, kao tvrtka koja je upućena na lokalnu zajednicu priželjkivala je taj posao, ali  ga je dobila transparentno, na javnom natječaju ponudivši najbolje uvjete.

Čim je brod jučer stigao u to brodogradilište odmah su ga Sinkro liftom  stavili na navoz i od danas počinje njegovo čišćenje i ispitivanje stanja u kojem se nalazi.

- Drago nam je da ovaj brod koji se obnavlja radi zaštite šibenske pomorske baštine  ostaje u Šibeniku i u ovoj, pripremnoj fazi njegove obnove  u kojoj ćemo dijagnosticirati u kakvom se stanju nalazi. Radnici Iskra brodogradilišta dobro poznaju Tijat jer su ga  održavali dok je bio u sklopu „Jadrolinije”. Željeli bismo sudjelovati i u obnovi Tijata, ali naravno, ako taj posao dobijemo  u tržišnoj utakmici - ističe Roko Vuletić, predsjednik Uprave Remontnog brodogradilišta Šibenik.

Nakon obnove, prevozit će turiste

Zbog privrženosti prvenstveno žitelja Prvića i Zlarina na koje je „Tijat” desetljećima plovio, ali i zbog očuvanja lokalne pomorske tradicije  Šibensko – kninska županija ga je lani  taj brod otkupila od Jadrolinije za oko 30 000 eura.

Prema njihovoj zamisli, nakon obnove bi, kao brod muzej trebao prevoziti turiste u posjetiteljske centre na Zlarinu, u šibenskom kanalu, na Prviću te na otok magaraca kod Tribunja, a njime će upravljati JU Priroda Šibensko – kninske županije. 

Za njegovu obnovu priprema se projekt kojim će se Županija natjecati za dobivanje EU sredstava za razvoj otoka. Sljedeće godine bit će 70 godina otkako je Tijat prvi put zaplovio, poručuju iz Iskre.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

KREĆE OBNOVA Kultni Tijat napokon otegljen u brodogradilište Iskra
Kultni brod Tijat otegljen je u brodogradilište Iskra, gdje će na njemu biti obavljen prvi dio radova vezan uz njegovu obnovu. Više je o svemu rekao zapovjednik broda Tijat, Saša Jurat... Video: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
TIJAT Ruzinavi brod u Šibeniku - Doznali smo kakva će biti njegova daljnja sudbina!
ŠIBENIK - Ljubitelji omiljenog broda Jadrolinije, Tijat, došli su na svoje nakon što ga je na inicijativu grupe građana, Šibensko-kninska županija otkupila, kako bi ga sačuvala od rezališta i podarila mu novi život. Od tad, Tijat stoji privezan uz šibenski autobusni kolodvor, ruzinav i star u iščekivanju svoje daljnje sudbine.
Dobri starac na remontu – Ovo je njegovih 37 metara povijesti | | Morski HR
ŠIBENIK - Motorni brod Tijat je klasični putnički brod za lokalne linije u sastavu flote hrvatskog nacionalnog brodara Jadrolinije. Izgrađen je 1955. godine u brodogradilištu Brodosplit. Do 1991.
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.